Suu siniseksi kesän mustikkaherkuilla!

Poimi kesän siniset vitamiinipommit talteen! Syö mustikat tuoreina sellaisenaan tai kokeile jotain herkullisista resepteistä!

Mustikka kasvaa yleensä tuoreissa kangasmetsissä, lehtomaisissa metsissä ja korvissa. Mustikan paras poiminta-aika on heinäkuun lopusta syyskuun alkuun.

Perinteinen mustikkapiiras

Tunnetuin mustikasta valmistettu herkku lienee mustikkapiirakka, joka vaniljakastikkeen kera vie kielen mennessään. Piiraasta löytyy useampia muunnelmia esimerkiksi valmistettuna rukiisena mustikkahyveenä. Käyttämällä leipomisessa kermaviiliä, loihdit maultaan hieman hapokkaan ja sopivasti kosteutetun mustikkatortun kesäkahvipöydän piristykseksi.

Ruis-mustikkapiiras

Ruistaikina on nappi valinta mustikkapiirakan pohjaksi. Tarjoa uunituoreen piirakan kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Kahdeksalle hengelle:

1 pkt ruistaikinaa (pakaste)
3 dl mustikoita
3 rkl ruisjauhoja
1,5 dl ruokosokeria
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
vaniljakastiketta

Kauli tai painele sulanut ruistaikina tasaisesti uunivuokaan. Sekoita mustikat, jauhot sekä sokeri kulhossa ja kaada seos piirakkapohjan päälle.

Sekoita kermaviili, muna ja kardemumma keskenään ja levitä tasaisesti piirakan päälle.

Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.

Terveellinen ja monipuolinen mustikka

Mustikan marjat sisältävät muun muassa runsaasti A- ja B-vitamiinia, kuituja ja terveellisiä flavonoideja. Ne ovat myös hyviä C-vitamiinin, magnesiumin ja kalsiumin lähteitä. Tutkimusten mukaan mustikat saattavat myös ehkäistä ja parantaa silmäsairauksia.

Piirakoiden lisäksi siniset vitamiinipommit maustavat loppukesän pullat ja muffinit. Leivontanurkan mustikkamuffinit ja -pullatsopivat kiireiselle, koska niiden pohjana käytetään valmista pakastetaikinaa.

Lisää täytteen joukkoon hieman tuorejuustoa, ja valmistat helposti vuokaan laitettavia mustikka-tuorejuustopullia. Täytteenä voit käyttää joko mustikkamarmeladia tai tuoreita mustikoita.

Herkulliset mustikka-minileivokset (ensimmäisessä kuvassa) täytetään kevyellä mustikkamoussella.

Mustikka cupcakes

Kuppikakkujen samettinen tuorejuustotäyte sulaa suussa. Koristele suloiset kakut tuoreilla marjoilla.

Taikina:
3 munaa
1 munan keltuainen
2 dl tummaa ruokokidesokeria
1 dl juoksevaa (pullo)margariinia
3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ dl Myllyn Paras Kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevyt kermavalmistetta (7 %)
2 dl mustikoita

Kuorrutus:
1 munan valkuainen
1 prk (200 g) Philadelphia-tuorejuustoa
3 rkl (tummaa) sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
1-2 dl mustikoita

Vaahdota munat, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon taikinan muut ainekset ja sekoita varovasti tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin, esimerkiksi tukeviin paperi- tai foliovuokiin tai silikonivuokiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Valmista kuorrutus. Vaahdota valkuainen ja sekoita siihen huoneenlämpöinen tuorejuusto.

Mausta kuorrutus sokereilla. Levitä kuorrutus jäähtyneiden kakkusten päälle, koristele mustikoilla.

VINKKI: Kauraleseiden tilalla voit käyttää Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat