SuPerin ja Tehyn kysely: Kansa vaatii hoitajille palkankorotusta, valtaosa pitää työtaistelua oikeutettuna – pakkolaki jakaa mielipiteitä

3:33
Katso myös: MInisteri Aki Lindén: Potilasturvallisuuslaki saadaan valmiiksi pian

Kansalaisten mielestä hoitajapulan ratkaisemisessa tärkein keino on tuoreen kyselyn mukaan alan palkkatason nostaminen. 

Hoitajaliittojen Tehyn ja SuPerin hoitajapulaa ja sen ratkaisukeinoja koskeneen kyselyn toteutti Kantar Public tällä viikolla.

Kyselyn vastaajista 94 % näki hoitajapulan ratkaisemisen välttämättömänä sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta. Palkkauksen yhteys hoitajapulaan tuli esiin vahvasti. 

Vastaajista 85 % oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että parempi palkkaus lisäisi hoitoalan vetovoimaa ja koulutettujen osaajien pysymistä alalla. 81 % vastaajista näki, että palkkoja on nostettava hoitajapulan ratkaisemiseksi.

Työtaistelu oikeutettu

Kansalaiset ilmaisivat hoitajaliittojen tiedotteen mukaan kyselyssä vahvaa tukea hoitajajärjestöjen tavoitteille. 

Kolme neljästä piti hoitajien ja muiden koulutettujen sote-ammattilaisten vaatimuksia paremmasta palkkatasosta oikeutettuina. 

Myös työtaistelutoimia pidettiin oikeutettuina. Vastaajista 75 % oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että hoitajien työtaistelu hoitajapulan ratkaisemiseksi ja palkkauksen nostamiseksi on oikeutettu.

Pakkolaki jakoi mielipiteitä

Kysely selvitti kansalaisten mielipiteitä myös siitä, kenellä on vastuu hoitajapulan ratkaisuista.

Vastaajien mielestä hoitajapulan ratkaisu kuuluu sekä hallitukselle että työantajille. Tätä mieltä oli selvä enemmistö eli 61 % vastaajista. Työantajien vastuuta peräänkuulutti 19 % vastaajista ja hallitusta piti päävastuullisena 16 %.

Kyselyssä kartoitettiin lisäksi kansalaisten näkemystä niin sanottuun pakkotyölakiin. Aihe jakoi odotetusti mielipiteitä, mutta enemmistö eli 54 % vastaajista ei pitänyt pakkolakia oikeana ratkaisuna.

Kantar Publicin kyselyyn vastasi 1 112 täysi-ikäistä Gallup Forum -vastaajapaneelissa manner-Suomessa 7.-9.9.2022. Kyselyn virhemarginaali on +-3 prosenttiyksikköä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja