MTV seurasi: George Floydin kuolemasta syytetyn ex-poliisin oikeudenkäynti alkoi – ensimmäinen päivä keskeytyi teknisiin ongelmiin

George Floydin kuolemasta syytetyn ex-poliisin oikeudenkäynti alkoi eilen. Yllä olevalta videolta voit katsoa ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän tallenteen.

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi eilen Yhdysvaltojen Minneapolisissa myöhään iltapäivällä Suomen aikaa.

Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaisi Suomen oikeusjärjestelmässä suunnilleen tappoa. Häntä voi odottaa jopa 40 vuoden vankilatuomio.

Floyd kuoli toukokuun lopussa Minneapolisissa, kun Chauvin painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Tilanne tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle ja sitä seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa. 

Chauvin ja kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia erotettiin Floydin kuoleman jälkeen.

6.01: Oikeudenkäynnin sekä keskeytyneen lausunnon on määrä jatkua tiistaina.

5.21: Koronasäännösten vuoksi ainoastaan yksi Floydin perheenjäsenistä päästettiin maanantaina oikeussaliin. Muiden täytyi seurata oikeudenkäyntiä videokuvasta erillisessä huoneessa.

5.03: Oikeudenkäynnin ensimmäinen päivä päättyi teknisiin ongelmiin keskeyttäen silminnäkijän todistajanlausunnon. Tekninen häiriö katkaisi videoyhteydet muihin oikeustalon huoneisiin.

Päivän kolmannessa, teknisten häiriöiden keskeyttämässä silminnäkijälausunnossa 33-vuotias Donald Williams kertoi olleensa matkalla kulmakauppaan, kun hän huomasi Floydin olevan maassa poliisien ympäröimänä.

Williams todisti katsoneensa sivusta, kun Floyd yritti haukkoa henkeä. Williamsilla on pitkä kokemus taistelulajien saralta. Hänen mukaansa Chauvinin käyttämä polviote vastasi taistelulajeissa käytettyä vaarallista kuristusotetta.

23.30: Toisena todisti Alisha Oyler, joka kertoi kuvanneensa puhelimellaan seitsemän videota tapahtuneesta. 

23.22: Ensimmäisenä oikeudenkäynnissä todisti George Floydin kuolinpäivänä hätäkeskuksessa työskennellyt Jena Scurry. Hän seurasi tapahtumia hätäkeskuksen televisiosta, johon välittyi kuvaa tapahtumapaikalta. Kun minuutit kuluivat, alkoi Scurry ihmetellä, miksei tv-ruudun kuva muuttunut. Minuutti toisensa jälkeen poliisi istui Floydin päällä.

Ensin hän luuli kuvan jämähtäneen. Kun Scurry sitten huomasi ihmisten liikkuvan, niin "vaistoni sanoivat, että jokin on väärin".

Huolestuneena Scurry otti yhteyttä paikalla olleeseen poliisiin. Hän ei ollut koskaan aiemmin soittanut vastaavaa puhelua.

20.27: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden seuraa oikeudenkäyntiä tarkkaavaisesti, toteaa Valkoisen talon tiedottaja. Floydin kuolema ja sitä seuranneet mielenosoitukset "ehdottomasti vaikuttivat" Bidenin hallintoon ja sen politiikkaan, tiedottaja kertoi.

20.24: Ensimmäisenä todisti hätäkeskuksessa George Floydin kuolinpäivänä työskennellyt Jena Lee Scurry.

19.05: Oikeudenkäynnissä pidetään 20 minuutin pituinen tauko.

19.04: Puolustusasianajajan mukaan Chauvin teki "juuri sen, mitä hänelle oli opetettu". Juristin mukaan voimankäyttö on "välttämätön osa poliisien toimintaa".

18.40: Puolustuksen avauspuheenvuorossa todistusaineiston todetaan olevan laaja ja kattava. Nelsonin mukaan valamiehistön tulee käyttää "järkeä".

18.34: Nyt vuorossa puolustuksen Eric Nelsonin puheenvuoro.

18.10: Syyttäjän mukaan Chauvin ei noussut senkään jälkeen, kun muut poliisit olivat sanoneet kahdesti, etteivät he tunne Floydin pulssia.

18:06: Valamiehistön lisäksi kamerat eivät tule kuvaamaan yleisöä, George Floydin perhettä tai alle 18-vuotiaita todistajia.

17.45: Syyttäjä Jerry Blackwell käy avauspuheenvuorossaan läpi Floydin pidätyksen kulkua. "Hän (Chauvin) ei hellittänyt, hän ei noussut", toteaa syyttäjä useaan otteeseen.

17.37: Valamiehistä yhdeksän on valkoihoisia, neljä mustaa ja kahden vanhemmat tulevat eri etnisistä ryhmistä, CNN kertoo. Valamiehistön etninen koostumut on herättänyt keskustelua epäillyn ja menehtyneen ihonväreistä johtuen.

17.30: Oikeudenkäynti on alkamassa. Tuomari ohjeistaa parhaillaan valamiehistöä, joiden tulee muun muassa välttää Floydin oikeudenkäynnin seuraamista uutisista. Valamiehistö saa keskustella keskenään, mutta ei itse oikeudenkäynnistä ennen oikeuskäsittelyn päättymistä. Tuomarin mukaan valamiehistöä ei tulla kuvaamaan oikeudenkäynnin aikana.

17.14: Pidätystilanteessa kuolleen George Floydin perhe ja juristit polvistuivat oikeustalon edessä 8 minuutin ja 46 sekunnin ajaksi ennen oikeudenkäynnin alkua.

Hennepin piirikunnan syyttäjäviraston mukaan toisen asteen murhasta syytetty Derek Chauvin piti Floydia maassa 7 minuuttia ja 46 sekunttia. Alkuperäisen rikosilmoituksen mukaan aikaa kului 8 minuuttia ja 46 sekuntia.


Lue myös:

    Uusimmat