Poliisien käsiin kuolleen George Floydin oikeusprosessi alkaa – näin kansainväliseksi ilmiöksi muuttuneen tapauksen käsittely etenee

3:09
Tästä tilanteesta Yhdysvalloissa kytenyt tyytymättömyys leimahti: George Floydin viimeiset hetket tallentuivat videolle.

Yhdysvaltalainen George Floyd, 46, kuoli poliisin liiallisen voimankäytön vuoksi Minneapoliksessa, Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa maanantaina 25. toukokuuta vuonna 2019.

Miestä pidettiin maahan taltutettuna niin, ettei tämä voinut hengittää. Lukuisista aneluista huolimatta poliisi ei hellittänyt otetaan ja piti polvea miehen kaulan päällä siihen asti, kunnes Floyd menetti tajuntansa. Asiakirjaväärennöksistä epäilty Floyd kuoli myöhemmin sairaalassa.

Floydin karmiva kuolema oli kipinä valtavalle roihulle, sillä ihmisten viha ja järkytys kanavoituivat valtavina mielenosoituksina ja mellakoina Yhdysvalloissa. Alkunsa sai Black Lifes Matter -liike, joka sai jalansijaa ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Syytteet taposta

Floydin maahan painanut poliisimies, Derek Chauvin, erotettiin poliisin tehtävistä tapahtuneen jälkeen.

Chauvinia syytetään taposta, eli yhdysvaltalaisin rikostermein toisen asteen murhasta. Taposta voi saada maksimissaan 40 vuoden vankeusrangaistuksen.

Myös kolmea tapahtumassa mukana ollutta poliisia epäillään rikoksesta. Heitä syytetään avustamisessa tapossa. Heidän oikeudenkäyntinsä ovat myöhemmin elokuussa.

Oikeudenkäynti alkaa

Tapaukseen liittyvä viikkoja kestävä oikeudenkäyntiprosessi alkaa huomenna 8. maaliskuuta. Aluksi valitaan 12-henkinen valamiehistö.

BBC uutisoi, että valamiehistö joudutaan todennäköisesti valitsemaan satojen hakijoiden joukosta. Valamiehistö koostuu henkilöistä, joiden arvioidaan pystyvän käsittelemään tapausta mahdollisimman puolueettomasti. Puolueettomuuden arvioimiseen voidaan käyttää esimerkiksi henkilön historiaa, onko hänellä kytköksiä aihepiiriin, jota käsitellään. Valamiehistön valinnassa ei voida kuitenkaan käyttää valintaperusteena sukupuolta tai etnistä taustaa.

Tuomari tekee lopullisen päätöksen valamiehistön jäsenistä.

Tapauksen varsinaisen käsittelyn on määrä alkaa 29. maaliskuuta, ja sen uskotaan kestävän ainakin kuukauden.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti

Oikeudenkäynti on siinä mielessä poikkeuksellinen, että yhdysvaltalaiset poliisit ovat harvoin syytetyn – saatika tuomitun – penkillä poliisien aiheuttamissa kuolemantapauksissa. Yleensä poliisit ovat vedonneet itsepuolustukseen, ja välttyneet oikeusprosesseilta, BBC kertoo.

Oikeudenkäynnistä poikkeuksellisen tekee myös se, että koko oikeudenkäynti striimataan suorana verkkoon. Yleensä vastaavaa menettelytapaa ei ole käytössä henkirikoksia koskevassa oikeuskäsittelyssä.

Oikeudenkäyntiin saa osallistua vain yksi omainen sekä Floydin että Chauvinin puolelta. Oikeussalissa on maskipakko, mutta maskeissa ei saa olla mitään iskulauseita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja