Suomi taisteli avausvoiton EM-lentopallossa – katsomossa arvovaltaista yleisöä

Suomen naisten lentopallomaajoukkue otti avausvoittonsa EM-lopputurnauksessa. Suomalaiset kukistivat kotijoukkue Viron Tallinnan lauantai-illassa erin 3–2 ja nousivat D-lohkossa neljänneksi.

Voitto piti elossa Suomen haaveet jatkopaikasta. Lohkon neljä parasta jatkaa pelejä 16 parhaan joukossa. Suomen kannalta iso maali on maanantainen Espanja-ottelu, sillä Suomen lisäksi neljättä sijaa havittelevat Espanja ja Viro.

Ennen maanantaita Suomi kohtaa Tallinnassa ensin Ranskan sunnuntaina, ja päättää turnauksen Hollantia vastaan keskiviikkona. Niiden voittaminen on Suomelle kova haaste, sillä Hollanti ja Ranska kuuluvat Euroopan kymmenen parhaan maan joukkoon, kun Suomen ranking on 22.

Suomi on rankingissa viisi sijaa Viroa edellä, mutta kentällä Viro piti Suomen lujilla etenkin vahvan puolustuspelinsä ansiosta. Pitkät taistelupallot olivat ottelun suola, ja moni niistä päättyi Viron voitoksi.

Viro voitti avauserän 25–21, hävisi toisen 20–25. Kolmannessa erässä Suomi jäi altavastaajaksi, vaikka johti erää 21–18. Viro voitti erän 25–23, mutta Suomi nousi neljännen erän 25–20-paremmuudella taisteluun otteluvoitosta. Viides erä päättyi Suomelle 15–13.

Arvovieraita katsomossa

Maamme-laulun sävelet soivat lauantai-iltana kaksin erilaisin sanoin ennen ottelua. Viroa kannustivat muun muassa nykyinen presidentti Alar Karis, entinen presidentti Kersti Kaljulaid ja nykyinen pääministeri Kaja Kallas.

Suomi pelasi turnauksen toisen ottelunsa muutoin samalla avauskokoonpanolla kuin torstaina, mutta Daniela Öhman tuli toiseksi keskipelaajaksi Roosa Laakkosen tilalle. Ottelun edetessä hakkuri Piia Korhonen väistyi vaihtoon, ja ottelun lopun pelasi Yasmine Madsen.

Torstain Slovakia-otteluun verrattuna Suomi sai aloitusten vastaanottoaan parannettua, mutta vastustaja piti aloitussyötöillään silti Suomen nostajia lujilla. Libero Netta Laaksonen sai nostettavakseen vähiten palloja, kun Viro pommitti yleispelaajia Suvi Kokkosta ja Iida Pöllästä.

Suomella ei ole kauan aikaa toipua tappiostaan, sillä lauantain myöhäisillan jälkeen turnaus jatkuu sunnuntaina iltapäivällä Ranskaa vastaan.