Suomi osallistuu kahteen Venäjän hyökkäyssodasta johtuvaan oikeudenkäyntiin

Suomalaisprofessori: Nyt selvitetään, käytettiinkö Izjumissa nuoliammuksia tai kemiallisia aseita 3:18
Kokenut oikeushammaslääkäri kertoo, mitä asioita joukkohaudan tutkimisessa pitää ottaa huomioon

Suomi on monen muun valtion tavoin päättänyt osallistua kahteen kansainväliseen oikeudenkäyntiin, joissa Ukraina vaatii Venäjää vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkauksista, kertoo ulkoministeriö.

Suomi on pyytänyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) lupaa tehdä kolmannen osapuolen sivuväliintulo Ukrainan Venäjää vastaan tekemässä valtiovalituksessa. EIT saa sivuväliintuloista lisänäkemyksiä ratkaistaviin kysymyksiin.

Valitus koskee Venäjän tekemiksi väitettyjä laajamittaisia ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia Ukrainassa. Ulkoministeriön mukaan valitus on kansainvälisoikeudellisesti merkittävä ja se käsittää useita perustavanlaatuisia kysymyksiä Euroopan ihmisoikeussopimuksen soveltamisesta konfliktitilanteessa.

YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa puolestaan käsitellään väitteitä joukkotuhonnasta Ukrainan nostaman kanteen perusteella. Suomi on jättänyt väliintulojulistuksen, jossa se tuo esiin näkemyksiään Ukrainan kanteen kohteena olevien yleissopimuksen määräysten tulkinnasta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että YK:n joukkotuhontayleissopimuksella ja Euroopan ihmisoikeussopimuksella on keskeinen asema toisen maailmansodan jälkeisessä kansainvälisessä järjestelmässä ja ihmisoikeuksien suojelussa.

– Näiden sopimusten merkityksen vuoksi Suomi on päättänyt osallistua kahteen oikeudenkäyntiin, joissa käsitellään Venäjän hyökkäyssotaan liittyviä vakavia oikeudenloukkauksia, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan Suomi pitää tärkeänä, että kansainvälisten velvoitteiden loukkauksilla on seurauksensa.

Lue myös:

    Uusimmat