Suomi myöntää viisi miljoonaa euroa avustusjärjestöjen humanitaarisiin operaatioihin Lähi-idässä – suurin osa menee Gazan kriisiapuun

Maailman ruokaohjelma sanoo keskeyttäneensä avustuskuljetukset Gazan pohjoisosaan ryöstelyn ja tulituksen takia.

Suomi tukee avustusjärjestöjen humanitaarisia operaatioita Gazassa, Länsirannalla ja Israelissa viidellä miljoonalla eurolla, kertoi ulkoministeriö tiistaina tiedotteessa. Suurin osa summasta menee Gazan kriisiapuun.

Tuki myönnetään Maailman ruokaohjelma WFP:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n kautta.

Summa on määrällisesti samansuuruinen kuin YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n apu, mutta ei korvaa sitä. UNRWA:n apu on keskeytetty ja odottaa selvityksiä. UNRWA-avun suhteen ei ole ministeriön mukaan tehty vielä mitään päätöksiä.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, keskeyttivät avustuksensa, kun Israel väitti ainakin 12:n järjestön työntekijän osallistuneen hyökkäykseen Israelissa 7. lokakuuta.

– Suomen rahaa ei saa mennä Hamasille eikä muille terroristeille euroakaan. Epäilys tuensaajan työntekijöiden osallisuudesta terrori-iskuun johtaa tuen keskeytykseen. Tapaus täytyy selvittää perusteellisesti, Tavio sanoi tammikuun lopussa.

Myös muun muassa Yhdysvallat, Australia ja Kanada ovat jäädyttäneet järjestön rahoituksen.

Äärijärjestö Hamas on tyrmännyt Israelin väitteet ja vaatinut, etteivät YK ja muut kansainväliset järjestöt "anna periksi uhkailulle ja kiristykselle".

Egypti rakentaa valtavaa betoniaitaa Gazan rajalle 0:38
Katso myös: Egypti rakentaa valtavaa betoniaitaa Gazan rajalle.

Lue myös:

    Uusimmat