Suomi mukana NATO:n jättisotaharjoituksessa – kumppanimaiden reaktiot "hyvä merkki"

Suomi mukana NATO:n jättisotaharjoituksessa – kumppanimaiden reaktiot "hyvä merkki" 2:08
Katso video: Suomi osallistuu tänä vuonna jopa yli sataan kansainväliseen sotaharjoitukseen – tästä on kyse.

Suomi osallistuu tänä vuonna yli sataan kansainväliseen sotaharjoitukseen. Maaliskuussa suomalaisjoukot osallistuvat Norjan johtamaan suurharjoitukseen pohjoisessa. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan NATO:n yhteiseen puolustukseen keskittyvät harjoitukset ovat Suomelle aivan uudella tavalla tärkeitä.

Kaksikymmentätuhatta sotilasta, yli sata lentokonetta ja viisikymmentä alusta neljästätoista maasta. Myös Suomi on maaliskuussa vahvasti mukana tuossa Norjan johtamassa arktisessa NATO-sotaharjoituksessa.

Tänä vuonna suomalaissotilaat osallistuvat yli sataan kansainväliseen harjoitukseen. Niistä 25 järjestetään kokonaan tai osittain Suomen maaperällä.

– Nyt ollaan virallisesti NATO:ssa eli näitten harjoitusten sisältö on muuttunut konkreettiseen puolustautumiseen, ja nämä ovat erittäin tärkeitä nämä harjoitukset. Näillähän sitä yhteistoimintaa käytännössä harjoitetaan, vakuuttaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Suomi on kiinnostava kumppani

Harjoitukset ovat tuoreelle NATO-maa Suomelle tärkeitä, mutta Suomi on myös liittolaisille kiinnostava kumppani.

– Se vahvistaa Suomen puolustuskykyä, koska nyt me nähdään että NATO:ssa USA, Britannia, monet muut – ne haluavat tulla meidän kanssa harjoittelemaan. Ja se on hyvä merkki, toteaa Häkkänen.

Suomessa liittolaisia kiinnostavat hyvät harjoitusalueet ja haastavat olosuhteet, mutta myös laajan reservin mahdollistama harjoittelu suurten yhtymien esikunnissa.

– Kun katsotaan minkälaisen uhan Venäjä muodostaa Euroopan maille, niin se on nimenomaan tällaisen massamaisen armeijan rakenteet, joita pitää olla, ja Suomi on tässä mielessä erittäin kiinnostava kumppani, taustoittaa Häkkänen.

NATO-harjoitukset puhtaasti puolustuksellisia

Puolustusministeri Antti Häkkänen tähdentää, että tiivistyvä NATO-harjoittelu ei ole suunnattu ketään vastaan vaan puolustusta varten.

– Se on päivänselvää. Ja se myös itänaapurissa tiedetään, että kaikki nämä harjoitukset perustuvat myös siihen, että nämä ovat puolustuksellisia, ei hyökkäyksellisiä, tähdentää Häkkänen.

NATO keskittyy nyt entistä selvemmin artikla viiden mukaiseen puolustukseen. Lähestyvä Lapin Nordic Response -sotaharjoituskin kytkeytyy kylmän sodan jälkeen suurimpaan NATO-harjoitukseen, Steadfast Defenderiin, jossa operoidaan myös Saksan, Puolan ja Baltian alueilla.

Venäjän sotatoimien aiheuttamat jännitteet näkyvät nyt monin tavoin sotilasliiton toiminnassa. Norjan ja Pohjois-Suomen harjoitusta edeltää Britannian järjestämä merisotaharjoitus, Joint Warrior, Skotlannin, Norjan ja Islannin välisillä vesillä. Pelkästään Suomenkin maaperällä harjoitellaan taas keväällä Northern Forest -harjoituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat