Suomesta lähteneistä taistelijoista puolet yhä Syyriassa ja Irakissa – näistä EU-maista eniten lähtijöitä

Euroopasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin arviolta 3 900–4 300 henkilöä. Lähtijöistä noin joka kuudes on nainen, ilmenee Kansainvälisen terrorismin vastaisen keskuksen raportista.

Euroopasta Syyriaan ja Irakiin lähteneistä suurin osa, noin kolme neljästä, on kotoisin Belgiasta, Ranskasta, Saksasta ja Britanniasta.

Suhteessa väestön määrään lähtijöitä on eniten Belgiasta. Euroopan maista Kyproksen, Kreikan ja Unkarin luvuista ei tietoa.

Merkittävä osa käännynnäisiä

Syyriaan ja Irakiin lähteneet liittyvät raportin mukaan usein jihadistijärjestö Isisiin tai johonkin muuhun äärijärjestöön, mutta kaikki alueelle matkustaneet eivät kuitenkaan osallistu taisteluihin.

Noin 30 prosenttia lähteneistä on raportin mukaan palannut alueelta, ja siellä kuolleeksi on vahvistettu 14 prosenttia lähtijöistä.

Lähtijöistä 17 prosenttia eli noin joka kuudes on naisia. Raportissa kiinnitetään myös huomiota siihen, että merkittävä osa eurooppalaisista vierastaistelijoista, jopa 6–23 prosenttia, on islamin uskoon kääntyneitä.

Profilointi vaikeaa

Raportin mukaan ei ole olemassa selvää profiilia siitä, millaiset ihmiset radikalisoituvat ja päättävät lähteä Euroopasta Syyriaan tai Irakiin.

Raportin mukaan suurin osa eurooppalaisista vierastaistelijoista on lähtöisin kaupungeista tai lähiöistä, usein samoilta asuinalueilta. Raportin mukaan tämä tukee käsitystä, että tietyillä alueilla on valmiiksi äärijärjestöjen verkostoja, joissa ihmiset radikalisoituvat ryhminä.

Vierastaistelijat radikalisoituvat usein nopeasti ja prosessi tapahtuu huomaamattomasti.

Suomalaisia alueella noin 35

Raportissa arvioidaan, että Suomen noin 70 lähtijästä noin 35 on vielä alueella. Kymmenkunta on kuollut.

Lähtijät ovat pääosassa parikymppisiä, mutta kolmannes on 30–50-vuotiaita. Noin viidenneksen uskotaan olevan naisia. Valtaosa lähtijöistä on joko syntynyt Suomessa tai elänyt siellä lapsuutensa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja