Suomen Yrittäjiltä nippu toiveita hallitukselle – "Kourallisella korjauksia merkittävät taloudelliset vaikutukset"

Suomen Yrittäjät toivovat hallitukselta laajempia toimia yksinyrittäjien tukemiseksi. Jo yli puolet yrittäjistä Suomessa on yksinyrittäjiä. 

Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan näköpiirissä ei ole tekijöitä, jotka kääntäisivät yksinyrittäjyyden pieneneväksi yrittäjyysmuodoksi. 

 – Hallituksenkin kannattaisi nyt kiinnittää huomiota tähän potentiaaliin, jolla voi olla suuri merkitys työllisyysasteen saavuttamisessa. Kourallisella korjauksia on merkittävät taloudelliset vaikutukset. 

Suomen Yrittäjien mukaan esimerkiksi kannustimia ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tulisi laajentaa yksinyrittäjien lisäksi 2–3 henkeä työllistäviin yrityksiin esimerkiksi portaittain alenevana.  

Kujalan mukaan viimeaikaiset tilastot näyttävät, että uudet työpaikat on luotu pienissä yrityksissä ja 2–3 henkilöä työllistävien yritysten palkkaamisinto on puolestaan laskenut. 

 – Kun hallitus aikoo joka tapauksessa käyttää palkkatukiluonteisia keinoja uusien työllisten ja työpaikkojen luomiseen, niin meidän mielestä se kannattaa ohjata sellaisiin paikkoihin missä on mahdollisuuksia syntyä pysyviä työpaikkoja, eli yrityksiin eikä niinkään julkiseen sektoriin, Kujala perustelee. 

Kasvua ja oikeudenmukaisuutta

Suomen Yrittäjät toivovat yksinyrittäjyyden vahvistamiseksi myös lukuisia muita toimenpiteitä. Oikeudenmukaisuutta toivotaan muun muassa itselle maksetun kulttuuri- ja liikuntaedun verovähennysoikeudella. 

– Työntekijäthän voivat saada verovapaita henkilökuntaetuja, Kujala muistuttaa. 

Suomen Yrittäjien toimenpide-ehdotuksissa turvattaisiin myös yrittäjävähennys. 

 – Se kannustaa yritystoiminnan harjoittamiseen ja auttaa erityisesti pienituloisia yrittäjiä.

Yksinyrittäjyyden vahvistamiseksi esitetään lisäksi arvonlisäveron alarajan nostamista. Tällä hetkellä pienimuotoinen liiketoiminta on jätetty arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, jos liikevaihto on enintään 10 000 euroa tilikaudessa. 

 – Arvonlisäverollisen toiminnan alaraja pitäisi nostaa 20 000 euroon ja liukuen poistuvan alarajahuojennuksen yläraja 50 000 euroon.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja