Suomen yrittäjien Pentikäinen hallitukselle: "Alv:n korotus liian suuri – moni voi joutua laittamaan pillit pussiin"

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää hallituksen arvonlisäveron korotusta "liian suurena".

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus nostaa arvonlisäveron 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Veronkorotus halutaan voimaan jo tämän vuoden aikana, sanoi valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.)

Tiedotustilaisuudessa hallitus totesi, että se nostaa mieluummin kulutuksen kuin työn verotusta. Suomen yrittäjien mukaan tämä on oikea ratkaisu, mutta alv:n korotus ei silti saa kiitosta.

– Korotus on kuitenkin liian suuri ja iskee paljolti samoihin yrittäjiin, joiden YEL-maksua on nostettu ja joihin osuu alv:n alarajahuojennuksen poisto 2025, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

– Korotus vaikeuttaa monen yrityksen elämää, koska monet eivät pysty viemään sitä hintoihinsa. Moni voi joutua laittamaan pillit pussiin, hän jatkaa.

Ilmeiset kärsijät

Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus totesi aiemmin tänään MTV Uutisille alv-kannan noston "ilmeiset kärsijät ovat palveluvaltaisia, kuluttajille myyviä pieniä yrityksiä, joilla ei ole sitä hinnoitteluvoimaa".

– Puhutaan esimerkiksi parturi-kampaamoista, kauneudenhoitoyrittäjistä ja tämän tyyppisistä palveluista. Ja siellä korotus voi näkyä nimenomaan sen yrittäjän laskussa, sanoo Suomen yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Kaikki veronkorotukset iskevät ostovoimaan – eri yritysten välillä vaikutukset ovat vähän erilaisia. Periaatteessa arvonlisäveron tulisi olla välillinen vero, jonka yritys siirtää hintoihin, mutta käytännössä kaikilla hinnoitteluvoimaa ei ole, hän kertoo.

Brotherusin koko haastattelun voi lukea alla olevasta linkistä.

Eeva Lehtimäki: Orpon hallituksella täikampa käytössä 5:05

MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki: Orpon hallituksella täikampa käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat