Suomen hallitseva laudaturmestari Vikke Elfving, 23, opiskelee yliopistossa aidosta mielenkiinnosta ja on jättänyt suorittamisen taakseen: "Olen kunnianhimoinen, mutta suorituksia en enää arvota"

12 laudaturin Vikke: Kielet avaavat maailmaa 1:36
Vikke Elfving kommentoi saavutustaan MTV Uutisille vuonna 2016.

Vuonna 2016 laudaturennätys meni rikki, kun Mikkelin lukiossa kirjoitettiin huimat 12 ällää. MTV Uutisten tavoittama Vikke Elfving kertoi, mitä hänelle tänä päivänä kuuluu.

Kolme vuotta sitten Vikke Elfving painoi valkolakin päähänsä ja rikkoi samalla Suomen ennätyksen laudaturien lukumäärässä. Tuolloin lukion jälkeisiin jatkosuunnitelmiin kuuluivat armeija sekä Aalto-yliopiston opinnot, joista molemmat ovat nyt käyneet toteen.

Elfving kotiutui Karjalan prikaatista Vekaranjärveltä vänrikkinä, ja Aalto-yliopiston opinnoissa hän syventyy tekniikan fysiikkaan.

– Olen aina tykännyt matemaattisista aineista. Tekniikan fysiikan opiskelu on monipuolista ja haastavaa. Ala luo paljon valinnanvaraa myös jatkon suhteen.

Opiskeluinto on tallella

Elfving luki lukiossa paljon ja panosti täydellisyyteen. Mies mainitsee, että opiskeluinto on edelleen tallella ja kunnianhimoa riittää, mutta kaikesta ei ole pakko suoriutua enää täysin arvosanoin.

– Suoritusorientaatio ei ole enää niin korkealla. Yritän ymmärtää ja sisäistää ennemminkin, enkä vain tavoitella arvosanoja. On siis menty eteenpäin tietyllä tavalla siinä suhteessa.

Vaikka yliopiston opinnot ovat haastavampia ja opiskelun taso on korkeampi lukioon verrattuna, niin yliopistossa opiskeleminen on hänelle miellyttävää lukiosta saadun pohjan kautta.

– Jos on hyvä pohja lukiosta, niin yliopisto on siinä mielessä helppo, kun voi jatkaa samalla tyylillä.

Mistä motivaatiota?

Moni opiskelija kamppailee aika ajoin motivaation kanssa. Elfvingin tapauksessa motivaatio on lähtenyt aidosta kiinnostuksesta.

– Kaikki lähtee kiinnostuksesta. Siitä, että on kiinnostunut, miten maailma toimii ja miten erilaiset ilmiöt toimivat. Pitää olla myös kunnianhimoa ja haastaa itseään. Tällaisella yhdistelmällä saa ulospäin näyttäviä tuloksia.

– Ei pelkkien suoritusten perässä voi mennä.

"Kirjoituksiin lukeminen oli timantin hiomista"

Elfving panosti ylioppilaskokeisiinsa lukiossa ja halusi tietoisesti rikkoa silloisen Suomen ennätyksen. Aiempi Suomen ennätys oli 11 laudaturia.

Hän kertoo, että ennätyksen rikkomiseksi eli 13 laudaturin saamiseksi on tehtävä paljon töitä.

– Se on normaalin tilastollisen vaihtelun ulkopuolella, eli siihen pitää panostaa. Ei se vahingossa tule, kun siinä pitää olla kieliopintojakin niin paljon.

– Luin paljon, mutta kirjoituksiin lukeminen oli niin sanotusti timantin hiomista.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Aalto-yliopiston jälkeisiä suunnitelmia Elfving ei ole lyönyt vielä lukkoon. Mikkeliläinen on viihtynyt pääkaupunkiseudulla hyvin, mutta ei sulje pois muiden kaupunkien mahdollisuuksia. Opinnot hän haluaa suorittaa niin, että vaihtoehtoja tulevalle on useita.

– Tavoittelen kilpailukykyisiä papereita yliopistosta, ja että niissä olisi monipuolisuutta.

Terveisiä lukion aloittaville

Olivatpa tavoitteet lukion jälkeen mitkä tahansa, niin Elfving tsemppaa lukiolaisia olemaan päämäärätietoisia. Hän mainitsee, että maksimaaliseen tulokseen ei pääse, mikäli rupeaa miettimään ja stressaamaan liikaa. Hän toivoo, että opiskelijat pystyisivät näkemään opiskelun hienouden.

– Painottaisin pitkäjänteistä työtä ja päämäärätietoisuutta. Halu oppia ja ymmärtää auttaa asiassa paljon. Pipo ei saa myöskään olla liian kireällä, vaan kannattaa pitää pilke silmäkulmassa.

Lue myös:

    Uusimmat