Suomalaisyritys valmistaa hengityssuojaimia Kiinassa yötä päivää – seuraava jättierä saapuu Huoltovarmuuskeskukseen ensi viikolla: "Suomen etu on nyt prioriteetti"

5:38
Miten kauan samaa hengityssuojainta voi käyttää ja voisiko niitä tuottaa myös kotimaassa? Näin toimitusjohtaja vastaa

Hengityssuojainten käytöstä ja niiden riittävyydestä on käyty runsaasti keskustelua koronakriisin aikana. Suomalaisyritys Lifa Air valmistaa Kiinassa hengityssuojaimia lähes yötä päivää ja pohtii voisiko tuotantoa siirtää myös Suomeen.

Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandt kertoo Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa, että yrityksen Kiinassa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta lähtee ensi viikolla lentoteitse suuri hengityssuojainerä Suomen huoltovarmuuskeskukselle.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan hoitohenkilökunnan suojavarusteiden tilanne on valtakunnallisesti hyvä ja uusia suojavarusteita on tilattu miljoonilla.

Toimitusjohtaja Brandtin mukaan ostohalukkaita olisi paljonkin, mutta Kiinassa tuotettuja suojaimia ei pääsääntöisesti saa myydä ulkomaille paikallisviranomaisten määräysten vuoksi.

– Olemme onnistuneet samaan tiettyjä kiintiöitä ja toimittamaan maskeja nyt myös Suomeen. Muualle Kiinan ulkopuolelle emme tällä hetkellä toimita tavaraa. Suomen etu on prioriteetti, toimitusjohtaja sanoo.

Kaupalliset edellytykset selvityksessä

Lifa Airin Kiinan-tuotannossa valmistuu parhaimmillaan noin kaksi miljoonaa hengityssuojainta viikossa. Tähän mennessä tuotannon pitäminen Kiinassa on ollut yritykselle taloudellisesti kannattavinta. 

Brandtin mukaan Lifa Air selvittää tällä hetkellä, voisiko tuontanto olla kannattavaa myös Suomessa.

– Teknisesti se on mahdollista toteuttaa. Selvitämme parhaillaan hankkeen kaupallisia edellytyksiä. Valmistuksen on oltava kannattavaa myös kriisiaikojen ulkopuolella.

Brandtin mukaan hyvä hengityssuojain kestää tavanomaisessa arkikäytössä noin viikon päivät, jos suojaimesta huolehtii käyttöohjeiden mukaisesti.

Terveydenhuollossa, jossa henkilökunta on tekemisissä sairastuneiden kanssa, maskit ovat kertakäyttötavaraa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja