Suomalaisyhtiöiltä tänään hyviä tuloksia – huolenaiheita silti näkyvissä: "Muutaman yhtiön harteilla tästä mennään"

Talouden epävarmat ajat jatkuvat 1:50
Talouden epävarmat ajat jatkuvat.

Monet suomalaisyhtiöt ovat kertoneet tänään tulosparannuksista. Joukossa ovat YIT, Metso, Neste ja Nokia.

Nordean ja Inderesin asiantuntijat kuvaavat tuloskautta kuitenkin jossain määrin pettymykseksi.

– Aika hyvin on mennyt kokonaisuutena. Tulospotti on kasvanut odotuksia paremmin, mutta toisaalta varsin isojen yhtiöiden joukossa on ollut pettymyksiä selkeästi enemmän kuin onnistumisia eli muutaman yhtiön harteilla tässä mennään, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari.

– Kokonaisuutena tuloskausi ollut vähän mollivoittoinen, mutta tänään saatiin positiivisiakin yllätyksiäkin. Negatiivisella puolella konepajat ovat sellaisia, jossa maailmantalous heijastuu uusiin tilauksiin negatiivisesti ja sitä kautta näkymiin, arvioi Inderesin strategi Juha Kinnunen.

Talouskasvu hidastuu. Epävarmat ajat jatkuvat maailmalla, ja laineet näkyvät myös Suomessa ja suomalaisyrityksissä.

– Uudet tilaukset, rakentamisen sykli ja yleisesti investointikysyntä on heikentymään päin. Jos olet syklinen yhtiö, maailmantaloudesta riippuvainen, niin kyllä näkymät ovat heikentyneet, sanoo Inderesin Kinnunen.

– Jos katsotaan vaikka viimeisimpiä euroalueen luottamuslukuja, niin nehän ovat aika surullista luettavaa. Näyttää huolestuttavasti siltä, että Saksan teollisuuden heikkous leviää siellä palvelualoille ja muualle Eurooppaan. Kun suomalaisyritysten liikevaihdosta reilu puolet tulee Euroopasta, niin kyllä tämä hieman antaa huolenaiheita lähitulevaisuudelle, arvioi Nordean Saari.

Lue myös:

    Uusimmat