Suomalaisten määrän romahtamisesta hurja ennuste – mikä on totuus?

Romahtaako suomalaisten määrä todella niin paljon kuin Helsingin Sanomissa esitelty laskelma ennusti? 6:29
Laskelman mukaan suomalaistaustaisten jälkeläisten määrä saattaa laskea rajusti. Laskelman kyseenalaistavan dosentti Jessica Nisénin mukaan matalasta syntyvyydestä on myös hyötyä.

Asiantuntija kritisoi Helsingin Sanomissa esitettyä laskelmaa, jonka mukaan suomalaistaustaisten jälkeläisten määrä saattaa laskea rajusti seuraavina vuosikymmeninä.

Helsingin Sanomat kertoi viime kuun loppupuolella, että syntyvyys laskee niin nopeasti, että Suomessa voi olla 90 vuoden päästä alle miljoona nykyisten suomalaistaustaisten jälkeläistä. Kyseessä oli Lassila&Tikanojan entisen toimitusjohtaja Heikki Bergholmin ajatuskoe, ei tieteellinen tutkimus.

Bergholm käytti apunaan Tilastokeskusta ja laskeskeli ruutupaperille madonlukuja siitä, kuinka nopeasti suomalaistaustaisten lukumäärä laskisi vuosisadan loppuun mennessä, jos syntyvyys ei kohenisi. Tilastokeskuksen mukaan suomalaistaustaisia ovat kaikki ne henkilöt, joilla vähintään toinen vanhemmista on syntynyt Suomessa.

Bergholmin laskelman lähtökohtana oli tieto siitä, että kantaväestölle syntyi vuonna 2022 noin 38 600 vauvaa, ja että nykyinen elinajanodote, 81 vuotta, pysyisi ennallaan.

Koko lähtökohta kyseenalainen

Helsingin yliopiston vieraileva tutkija ja dosentti Jessica Nisén Turun yliopistosta kertoo ryhmän väestötieteilijöitä pitävän laskelmaa ongelmallisena.

– Yleinen viesti artikkelissa on problemaattinen. Jos katsotaan Tilastokeskuksen virallista väestöennustetta, on meitä oletettavasti edelleen viisi miljoonaa vuonna 2070. Artikkeli saattaa johtaa harhaan, että kehitys [suomalaistaustaisten vähenemisessä] olisi näin rajua, Nisén sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hänen mukaansa laskelman lähtökohdat ovat kyseenalaisia.

– Tässä [laskelmassa] katsotaan vain suomalaistaustaisten jälkeläisten määrää. Meidän mielestämme se on kyseenalainen ja keinotekoinen lähtökohta, Nisén sanoo.

Helsingin Sanomissa esitettyä laskelmaa vääristää myös se, että siinä ei oteta huomioon sitä, että ulkomailta Suomeen muuttaneiden jälkeläisetkin ovat ennen pitkää suomalaistaustaisia. Eli he, joilla vähintään toinen vanhemmista on syntynyt Suomessa.

– Laskelmaan ei oteta mukaan vuonna 2022 ulkomaalaistaustaisille syntyneitä lapsia, joita on merkittävä osa syntyneistä. Heidän jälkeläisiään ei myöskään oteta mukaan, eikä myöhemminkään Suomeen muuttavia tai heidän jälkeläisiään.

Tilastokeskus kertoi hiljattain, että syntyvyys laski Suomessa viime vuonna ennätyslukemiin. Väestönkasvua piti kuitenkin yllä muuttovoitto ulkomailta. 

Lue myös:

    Uusimmat