Lähes kaikkien maiden väestö alkaa vähentyä vuosisadan loppuun mennessä, ennustaa tuore tutkimus

Maapallon väkiluku ylitti kahdeksan miljardia – kestääkö maapallo kasvavan ihmismäärän? 6:52
Vuonna 2022 uutisoitiin siitä, ett maapallon väkiluku ylitti kahdeksan miljardia. Silloin kysyttiin, kestääkö maapallo kasvavan ihmismäärän. Katso koko Anna Rotkirchin haastattelu yllä olevalta videolta.

Lähes jokaisen maailman maan väestö alkaa vähentyä vuosisadan loppuun mennessä, selviää Lancet-tiedelehdessä keskiviikkona julkaistusta mittavasta tutkimuksesta.

IHME-instituutin (Institute For Health Metrics and Evaluation) tekemän tutkimuksen mukaan korkea syntyvyys kehittyvissä maissa ja alhainen syntyvyys kehittyneissä maissa ajaa osaltaan merkittävää sosiaalista murrosta.

Hedelmällisyysluku on jo puolessa maailman maista liian alhainen, jotta niiden nykyinen väestömäärä pysyisi yllä. Vuosisadan loppuun tultaessa tilanne on tutkimuksen ennusteen mukaan tällainen 97 prosentissa maailman maista ja territorioista.

Ainoastaan Samoalla, Somaliassa, Tongalla, Nigerissä, Tshadissa ja Tadzhikistanissa hedelmällisyysluvun ennakoidaan olevan vuonna 2100 sellaisella tasolla, että väestömäärä kasvaa. Väestön uusiutumistaso on laskennallisesti 2,1 lasta naista kohden.

"Seuraukset ovat valtavat"

Kuluvan vuosisadan aikana syntyvyysluvut jatkavat nousuaan kehittyvissä valtioissa, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, vaikka ne romahtavat vauraammissa, ikääntyvissä maissa.

Yksi tutkimuksen kirjoittajista, IHME-instituutin Stein Emil Vollset sanoo, että tällä vuosisadalla on odotettavissa suuri sosiaalinen muutos.

– Seuraukset ovat valtavat, IHME-instituutin tutkija Natalia Bhattacharjee puolestaan tähdensi.

Bhattacharjeen mukaan kehitystrendit väestömäärissä muokkaavat merkittävästi maailmantaloutta ja globaalia voimatasapainoa sekä edellyttävät yhteiskunnilta kykyä muutoksiin.

– Kun lähes jokaisen maan väestö pienenee, avoimeen maahanmuuttoon turvautuminen tulee välttämättömäksi talouskasvun ylläpitämiseksi, hän tarkensi.

Väestötutkija: Maahanmuutto kasvaa hurjaa vauhtia – tätä se käytännössä tarkoittaa 9:04
Väestötutkija: Maahanmuutto kasvaa hurjaa vauhtia – tätä se käytännössä tarkoittaa.

WHO kehottaa varovaisuuteen

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat kehottivat sen sijaan varovaisuuteen ennusteiden kanssa. He huomauttivat useista ennustemalleihin liittyvistä rajoitteista, erityisesti monista kehittyvistä maista saatavan tiedon puutteellisuudesta.

WHO:n asiantuntijat kirjoittivat Lancetissa, että luvuista tiedottamisen ei pitäisi olla sensaatiohakuista. Sen sijaan esille pitäisi tuoda yksityiskohtia sekä pyrkiä tasapainoon synkkyyden ja optimismin välillä.

Asiantuntijat huomauttivat, että pienemmillä väestömäärillä voi olla etuja, muun muassa ympäristön ja elintarviketurvan kannalta. Haitat puolestaan liittyvät esimerkiksi työvoiman saatavuuteen sekä sosiaaliturvaan, ja toisaalta jatkossa voi olla myös vaikeampi toteuttaa nationalistista geopolitiikkaa.

Tutkija: Lukemat ovat vain ennusteita

Myös Espanjan kansallisen tutkimusneuvoston tutkija Teresa Castro Martin korosti, että IHME-instituutin tutkimuksen lukemat ovat vain ennusteita. Hän ei itse osallistunut tutkimuksen tekemiseen.

Hän huomautti, että tuoreen tutkimuksen mukaan maailmanlaajuinen syntyvyys laskee alle uusiutumistason noin vuoden 2030 tienoilla, kun taas YK ennustaa tämän tapahtuvan noin vuonna 2050.

Kansainväliseen tutkimukseen osallistui satoja tutkijoita. Tutkimus oli päivitys IHME-instituutin Global Burden of Disease -tutkimukseen. Pääosin Bill ja Melinda Gatesin säätiön rahoituksella Washingtonin yliopistoon perustetusta instituutista on tullut keskeinen terveystilastojen laatija. 

Lue myös:

    Uusimmat