Suomalaisten kiehtovat tatuointitarinat: Hymyile nyt, itke myöhemmin!

Helmi rohkaisi suomalaisia kertomaan millainen tarina tai salaisuus heidän tatuointeihinsa kätkeytyy.

Tatuointien suosio on noussut hurjasti viime vuosina suomalaisten keskuudessa: jopa suurin osa Helmen lukijoista haaveili tatuoinnin ottamisesta. Suomalaiset suosivat tatuointeja, joiden taakse piiloutuu tärkeä tarina tai elämäntapahtuma. Inspiroidu hauskoista, koskettavista ja upeita metaforia kätkevistä tatuointitarinoista!

Puhe lentää, teksti pysyy

Sanoissa on voimaa. Monet suomalaiset olivat hakkauttaneet iholleen tekstejä – kuten laulun sanoja, kuolemattomia sanontoja tai latinankielisiä letkautuksia – jotka ovat heille merkityksellisiä.

– Otin puoli vuotta sitten ensimmäisen tatuointini, koska keksin vihdoin hyvän aiheen ja merkityksen tatuoinnille. Selässäni lukee nyt "Porque mi corazon lo siente" eli suomeksi: Koska sydämeni sanoo niin. Olen aina ollut ujo toteuttamaan unelmiani, ja jättänyt ne vain haaveiluiksi. Asia on vaivannut minua jo hyvin kauan ja haluan päästä eroon peloistani ja alkaa elämään elämääni. Otin tatuoinnin muistuttamaan tästä päämäärästä joka päiväksi. Haaveeni ovat alkaneet jo toteutua: pian menen New Yorkiin kolmeksi kuukaudeksi työharjoitteluun! Olen innoissani ja peloissani.

– Poikaystävälläni oli käsivarressaan tatuointi, jossa luki tavatessamme "Ex visu". Tatuointi oli kesken, ja siinä piti lukea "Ex visu Amor", Rakkautta ensisilmäyksellä. Meidän välillämme kipinöi heti, rakastuimme suuna päänä. Poikaystäväni ei saanut koskaan valmiiksi tatuointia omalle iholleen, vaan minä tein siitä hänen mukaansa täydellisen: Amor lukee nyt minun käsivarressani. Olemme yhdessä Ex visu Amor. Yhdessä täydennämme toisemme.

– Tatuoinnissani on kolme kirjainta, vanhoilla suomalaisilla kirjaimilla, itse suunniteltu. Minun elämään kuuluvia, kuuluneita, vaikuttaneita, läheisten ihmisten nimikirjaimia. Kirjaimet lähellä sydäntä. Lapsi, isoisä ja äiti.

– Minulla on syntymäaikani tatuoituna. Halusin ottaa jotain mikä on ja pysyy, sitten keksin, että syntymäpäivä on sellainen. Se ei ole kauan ollut minulla noin 4 kuukautta, mutta en luopuisi siitä.

– Otin ensimmäisen tatuointini vasempaan ranteeseeni muutama kuukausi sitten, tatuoinnissani lukee kaunokirjoituksella "Imagine". Otin tatuoinnin lapsuudenidolini John Lennonin Imagine-biisin innoittamana ja muistoksi. Lisäksi jos minua täytyisi kuvailla yhdellä sanalla tiivistäisin sen yhteen ajatukseen: "Imagine".

– Tällä hetkellä on vain yksi tatuointi, mutta lisää varmasti tulee. Tatuointini on ikään kuin elämän mottoni, komedian ja tragedian kasvot tekstillä "Smile now, cry later" (Hymyile nyt, itke myöhemmin). Rakastan sitä.

– Olen suunnitellut kaikki kuvani itse, vain yhdessä tarvitsin tatuoijan apua, sillä en hallitse japanilaista piirustustyyliä. Yksi tatuoinneistani on häälahja, jossa on 'rakkaus'-sana keskellä kirsikankukkaa, mikä symboloi uskollisuutta; tästä tulee yhdessä rakkaudessa uskollinen. Miehelläni on sama kuva. Kehoni suurin tatuointi on tarkkaan harkittu, ja piirsinkin sitä melkein vuoden. Tuohon kuvaan sisältyy koko tähänastinen elämäni: avioliitto, vaikeat ja iloiset ajat, lapsen menetys sekä muistutus siitä että en ole käynyt läpi elämässäni mitään mistä en olisi selvinnyt hengissä.

– Otin esimerkiksi yhden tatuoinnin kun pääsin yliopistoon opiskelemaan, sillä se oli suuri elämänmuutos. Tatuoinnin teksti kuuluu Amerikan historiaan, mikä kuuluu suurena osana opiskeluuni.

– Ensimmäisen tatuointini otin noin kaksi vuotta sitten, kun minulla oli mennyt jo kuusi vuotta huonosti, ja ajattelin sen tuovan onnea eli kyseessä Japanilainen Kanji joka tarkoittaa "onnea" tai "onnekasta". Toisen tatuointini otin vuosi sitten vasempaan käteeni, peukalon yläpuolelle, sillä olin vahvasti sitä mieltä, että se tuo elämääni rakkauden. No, ei kauaa mennyt kun nykyinen kihlattuni astui lavalle. Eli käden tatuointi on myös Japanilainen Kanji ja tarkoittaa "rakkautta" :

Myös lapsen nimet olivat suosittuja tatuointikohteita.

– Otin viime kesänä ranteen sisäpuolelle pienen tatuoinnin, jossa on kolmen lapseni nimien alkukirjaimet ja niiden perässä pieni sydän. Tatuointi on sopivan salaperäinen eli tutut tietävät mitä se tarkoittaa mutta vieraat ihmiset ei... kuva on mulle tosi tärkeä!

– Minulla on vasemmassa olkavarressani kaksi liljaa ja niiden alapuolella lukee "Äiti". Liljat ovat äitini lempikukkia ja äitini on vahvin tuntemani ihminen, joka on ollut aina tukenani ja turvanani. Äitini on paras ystäväni.

– Täytin tänä vuonna 40 vuotta ja päätin repäistä ottamalla tatuoinnin. Pohjoiskarjalan vaakuna ja lapseni kirjaimet. Ne tärkeät asiat!

Eläimellinen puoli ihokuvana

Suomalaiset suosivat suuresti myös eläintatuointeja. Eläinkuvilta toivottiin voimia tai niiden symboloimat tarkoitukset koettiin läheiseksi. Suomalaiset myös kokivat edustavansa tiettyjen eläinten tapoja ja arvoja. Myös oma horoskooppimerkki oli suosittu tatuointivalinta – varsinkin jos oman tähtimerkin luonnekuvaus osui nappiin.

– Vasemmassa lapaluussani on itse suunnittelemani perhostatuointi. Perhonen symboloi useassa kulttuurissa henkistä kasvua, uuden alkua tai ylipäänsä muutosta. Omalla kohdallani se liittyy juurikin kasvamiseeni ihmisenä, muutuin tavallaan lapsesta aikuiseksi vähän kuten perhosentoukka muuttuu kotelosta perhoseksi.

– Tatuointini on sudentassu vasemmassa lavassa. Otin sen aikana, jolloin uskoin todellakin olleeni entisessä elämässäni susi. Tunsin myös sillä hetkelläni henkisesti olevani susi. En siis suden negatiivisessa tappaja merkityksessä vaan sinä mystisenä ja kiehtovana eliönä. Muutenkin rakastan edelleenkin susia ja tämä tatuointi kertoo aika paljon minun nykyisestäkin luonteesta ja ajattelumallista. En ole katunut sitä vielä kertaakaan enkä tule katumaan.

– Selkääni koristaa gekkolisko, joka kuvastaa poikaani. Gekkoliskot kantavat poikasiaan selässään. Olin yh-äiti ja elin poikani kanssa kahden 6 ensimmäistä vuotta. Halusin näyttää pojalleni, että vaikken voi aina olla hänen luonaan, on hän kuitenkin aina minulla mukana. Pojallani taasen on gekkopehmolelu, jota kutittelemalla saa äidin selän kutiamaan ja se kertoo äidille, että pojalla on ikävä. Poika uskoo edelleen sen toimivan.

– Otin keski-iän kynnyksellä pitkään harkitsemani tiikerinpäätatuoinnin vasempaan hartiaseutuun. Miksi tiikerin pää? Siksi, että olen kiinalaisessa horoskoopissa tiikeri ja niin hölmöltä kuin se ehkä kuulostaakin, pidän tiikeriä jonkinlaisena toteemieläimenäni. Toivon, että minussakin on kotikissan lisäksi edes hiven tiikerin rohkeutta.

– Minulla on vaaleanpunainen perhonen yläselässäni. Se kertoo siitä, kuinka viattomalta ja kiltiltä näytän ulospäin, vaikka en olekaan tällainen ihminen luonteeltani ainakaan yleensä.

– Minulla on kanji-merkki, joka englanniksi käännettynä on "dream". Olen tyypillinen kalat, haaveilija ja kova nukkumaan, siinä ekan kuvan tarina. Sitten tuli kolme lotusta jotka symboloivat miestäni, ja kahta lastani, joita ei ollut helppo löytää/saada. Myöhemmin koristelin kanji-merkkinikin savuavalla lotusella. Kohti unelmia, vaikeuksien kautta – ja voittoon.

– Yksi tatuointi löytyy peura joka katsoo olkansa yli kuuta. Olen horoskoopiltani kauris ja rakastan sarvipäitä. Sisällytän peuran myös rakkaimpani suojelukseen.

Metaforia ja symboleja iholla

Tatuoinnit kätkevät usein itseensä salaisuuksia, vertauskuvia ja arvoja, joita ei tatuoinnin näkijä heti ymmärrä – tai saa koskaan selville.

– Erään kulttuurin aurinko selässäni paistaa minulle myös pimeimmän kaamoksen aikaan, muistuttaa mistä tulen ja mikä olen, sekä luo valoa ja piristystä synkimpäänkin päivään.

– Minulla on kaksi tatuointia, ja molemmat liittyvät elämäntilanteeseeni niiden ottohetkellä, ja toimivat edelleenkin monien vuosien jälkeen. Ensimmäisen tatuoinnin ajatusmaailma kiteytyy lauseeseen "Kuu saa valtansa ja voimansa auringolta", ja tatuoinnissa ajatuksen mukaisesti on kuu ja aurinko. Muistutan itseäni siitä, että ympärilläni on aurinkoja ja kuita, jotka tarvitsevat minua ja minä heitä. Se tuppaa välillä unohtumaan. Toisen tatuointini tarina on hieman lyhyempi. Feeniks-lintu. Otin sen nuoruuteni pohjamudissa, kun elämä oli todella säpäleistä ja mikään ei tuntunut kestävän kasassa. Pohjalta on suunta vain ylös, tuhkista uuteen lentoon.

– Ensimmäinen niskassa kuvaa kiinalaisten nainen-merkkiä, koska kasvoin naiseksi. Seuraavat olivat kaksi lohikäärmettä kietoutuneina toisiinsa, Äiti ja Tytär.

– Minulla on kaksi tatuointia. Kumpikin niistä kertoo tarinansa siitä minkälainen olen. Pieni ja hento ruusu osaa puolustautua piikeillään. Ja tunnetusti ne piikit satuttaa. Toinen kuvani muistuttaa ajan juoksemisesta. Kuinka tällä hetkellä on vain merkityksensä.

– Käsivarttani koristi vuosia pieni siivekäs sydän. Se kertoi levottomasta sydämestäni joka ei ollut tyytyväinen siellä missä oli. Nyt elämä on muuttunut ja tuo kuva on laajennettu. Sydän on nyt osa elämän puun runkoa. Elämän puun johon yhdistyvät monet minulle tärkeät asiat. Kuva on kuitenkin sellainen että voin halutessani jatkaa sitä vuosien myötä laajemmaksi ja laajemmaksi. Se kertoo minun tarinani.

– Minulla on selässä tribaali, jossa on neliapiloita. Kerään neliapiloita, tykkään etsiä niitä ja löydän niitä normaalia enemmän. Ne ovat myös mielestäni kauniita. Halusin tatuoinnin ja ajattelin että neliapila olisi sopivan merkityksellinen.

– Otin syksyllä olkapäähäni pikselisydämen enkelinsiipien kera. Olin miettinyt kyseistä tatuointia reilusti yli vuoden. Ostin sen sitten syntymäpäivälahjaksi itselleni ja sattui vielä niin hyvin, että pikselisydämeni tuli olkapäähän samana päivänä kuin Super Mario Bros. 3 oli ollut Suomessa tasan 20 vuotta! Se lisäsi oman tatuointini merkitystä, sillä olen aina ollut pieni videopeli-intoilija. On tatuoinnilla myös muitakin merkityksiä kuin into peleihin. Olen vapaa vanha sielu, rakkauteni on niin vanhanaikaista, että se ilmenee pikseleinä se myös kuvastaa hyvin sitä, mitä oikeastaan olen. Kiitän myös mummoani tatuoinnillani, hän nimittäin osti vanhan Nintendon syntymäni kunniaksi ja muisti opastaa minut pelien maailmaan nuorella iällä. Hän myös pitää tatuoinnistani ja totesi sen todellakin sopivan minulle.

– Aloin toivomaan tatuointia n. 13-vuotiaana kun isosiskoni hankki ensimmäisen tatuointinsa. Sain ranteeseeni rauhanmerkin 17-vuotiaana ja olin saanut äidiltäni allekirjoituksen lupalappuun. Voin toivottaa rauhaa ihollani koko loppuelämäni, sitä tuskin koskaan kadun.

– Niskasta löytyy nuottiavain ja viivasto ja kädestä c-kasetti höystettynä : Musiikki on vaan erittäin lähellä sydäntä.

–Lapaluun kohdalla on sydän jonka sakarat eivät kohtaa toisiaan, koska olen pettynyt rakkauteen.

–Minulla on yhteensä laskutavasta riippuen 3–5 tatuointia. Olen suunnitellut ja piirtänyt kaikki tatuointini itse ja jokaisessa niissä on mukana minulle ominaista ajattelua ja sanaleikkiä. Lisäksi pidän niitä esteettisesti miellyttävinä ihoni koristeina. Ensimmäinen tatuointini on silmä, jonka otin yläselkään 18-vuotiaana. Otin silmän selkään, koska olen aina ollut sitä mieltä, että nainen tarvitsee ylimääräisen silmän selkäänsä. Olen noin 11-vuotiaasta saakka piirrellyt mm. koulussa vihkojen tai luentopapereiden sivulle erilaisia silmiä, joten silmä oli luonnollinen valinta ensimmäiseksi tatuoinniksi. Toinen tatuointini on vasemmassa olkapäässä oleva kolmiapila. En ole irlantilainen, en ole rakastunut irlantilaiseen enkä ole Irlanti-fani, vaikka olen sielläkin käynyt. Kolmiapila vasemmassa olkapäässä symboloi minulle elämäni valintoja, jotka näennäisesti ovat olleet vääriä, epäsoveliaita tai joiden eteen olen joutunut tekemään paljon töitä. Monet ihmiset kysyvät, että miksen ole tatuoinut neliapilaa, joka tuottaisi minulle onnea. Olen vastannut heille, että juuri siksi. Minä en tarvitse keinotekoista onnea vaan pärjään kyllä itse. Kolmas tatuointi on itse asiassa kolmen linnun muodostama kokonaisuus ja olen ottanut jokaisen erikseen. Kahdesta aiemmasta tatuoinnista poiketen niillä on suora ja konkreettinen viittaus menneisyyteeni. Kolme lintua muistuttavat minua siitä, että hankalasta olosta ja vaikeista tunteista voi selvitä: keväällä 2009 olin stressin, pienten huolien ja sairauksien masentama jonkin aikaa. Kipulääkkeiden ja antibioottien vaikutuksen alaisena makoilin sängyssä ja joka päivä ennen ylösnousua kuuntelin Bob Marleyn kappaleen Three little birds, joka ylistää tavallisen arkipäivän ihmeellisyyttä ja käskee lakata huolehtimasta pikkuasioista, sillä asiat sujuvat omalla painollaan. Kuuntelin tuota kappaletta myös myöhemmin kaverini kanssa tehdyllä matkalla kesällä. Otin viimeisen linnun n. 1½ vuotta myöhemmin tuota ajanjaksoa. Vaikka musiikkitottumukseni vaihtuisivat, minun on syytä muistaa koko loppuelämäni tuon laulun sanoma, koska se on totta. Linnut piirsin vapaalla kädellä, mutta jäljittelin pääskysiä, sillä 1. luokalla ensimmäinen osani koulun esityksessä oli pääskysen äänirooli.

– Mietin monta vuotta kuvaa. Kunnes lapset oli maailmassa ja täydellinen kuva oli selvä. Suojelusenkeli, jolla siipien reunat korvattu lasten nimillä. Nyt tuo enkeli kulkee matkassa aina suojaamassa meitä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja