Tällaisia tatuointeja suomalaiset ottavat

Minkälaisia tatuointeja suomalaiset ottavat? Ottavatko miehet ja naiset erilaisia tatuointeja? Helmi kysyi suomalaiselta konkaritatuoijalta, minkälaisia tatuointimieltymyksiä suomalaisilla on.

Tatuointien suosio on noussut hurjasti viime vuosina. Helmi kysyi vuosia ihoon kuvia ikuistaneelta tatuoijalta, minkälaisiin kuviin suomalaiset ovat mieltyneet.

Paradise Tattoo -tatuointiliikkeen toinen omistaja ja tatuoija, Kalle Koo uskoo, että ihmiset hakeutuvat nykyään helposti tietylle tatuoijalle sen mukaan, millaisia tatuointeja hän on tottunut tekemään.

– Nykyään ei ehkä ole olemassa varsinaisia trendejä tatuoinneissa. Suuri osa asiakkaista osaa jo hakeutua kuvantekijälle aihepiirin ja tyylisuunnan mukaan. Netistä löytyy niin paljon tietoa ja kaikilla arvostetuilla studioilla on omat internet- ja Facebook-sivunsa. Tekijöiden portfolioista on helppo tunnistaa mitä tyyliä tai minkälaisia aiheita kukin tekee mieluiten, tatuoija Kalle Koo muistuttaa.

Naisetkin uskaltavat nykyään ottaa isoja tatuointeja

Aiemmin naiset ottivat enimmäkseen tatuointeja, jotka olivat aiheiltaan herkkiä ja kooltaan pieniä. Tatuointikulttuurin nostaessa päätään entisestään, rohkenevat naisetkin ikuistaa suuriakin kuvia ihoonsa.

– Vuosien varrella kuvien koot ovat suurentuneet ja naisetkin uskaltavat ottaa isoja kuvia, Kalle Koo kertoo.

– Naiset ottavat usein aiheeltaan kauniita kokonaisuuksia. Miehillä kuvat ovat useammin aiheiltaan rajumpia tai horror-henkisiä. Poikkeuksia löytyy kuitenkin molempiin suuntiin, Kalle Koo kertoo.

Mielikuva siitä, että vain naiset ottavat erityisen esteettisiä tatuointeja, ei ole realistinen.

– Kyllä miehetkin ottavat herkkää ja kaunista, Kalle Koo toteaa.

Uusi tatuointi voi peittää menneisyyden haamut

Tatuoijat näkevät tatuointien suosion kasvun myös siinä, että heidän tuoliinsa istuu nykyään usein asiakkaita, jotka toivovat vanhan tatuointinsa peitettävän uudella kuvalla. Asiakkaat toivovat hautaavansa muistot menneisyydestä, joista vanha tatuointi saattaa kertoa.

– Paljon on tullut peiteltyä. Piiloon päätyvät sotkut ja palat menneisyydestä, joita ei enää jaksa kantaa tai jos toivoo, etteivät salaisuudet päädy päivänvaloon! Kalle Koo paljastaa.

Vanhojen kuvien peittely on taitavan tatuoijan arkipäivää. Työssään tatuoijat joutuvat aika-ajoin myös korjailemaan taitamattomampien alalla työskentelevien epäonnistunutta jälkeä.

– Myös ammattitaidottomasti tehtyihin kuviin ja lomatribaaleihin haetaan usein apu uudesta kuvasta, KalleKoo jatkaa.

Myös tatuoinnin historia muistuttaa ajoittain itsestään tatuoinnin peittämisen merkeissä, kun vankila- tai merimiestatuointien päälle tehdään uusi kuva.

Asenteet tatuointeja kohtaan ovat muuttuneet

Vaikka tatuoinnit ovatkin yksi vanhimmista taiteen muodoista, tatuointeja pidettiin vuosikymmeniä linnakundien ja merimiesten merkkeinä. Leima ihossa kertoi omaa tarinaansa kantajansa leimaavasta historiasta.

Nykyään ei ole lainkaan harvinaista, että vaatteiden vähentyessä iholta paljastuu tatuointeja. Ihmisten asenteet tatuointeja kohtaan ovat vuosien aikana muuttuneet. Myös vuosia alalla työskennelleet ovat huomanneet merkittävän muutoksen ihmisten asenteissa.

– Ihmiset ovat päässeet ulos siitä kuplasta, jonka mukaan tatuointeja on vain rikollisilla tai merimiehillä, Kalle Koo kertoo.

Kämmenselkiä ja kaulaa myöten tatuoitu saattaa kuitenkin kohdata vielä tänäkin päivänä tietynlaisia ennakkoluuloja.

– Itsellänikin on kuitenkin kämmenissä ja kaulassa kuvia, niin tämä on tietenkin sellainen ilmiö, jota ihmisillä on tapana katsoa pidempään, Kalle Koo kertoo.

Kalle Koo uskoo, että esimerkiksi internetin yleistyttyä ja sitä kautta uudenlaisten kanavien auettua ihmiset ovat päässeet helpommin käsiksi myös tatuoinneista kertoviin lähteisiin. Sitä kautta asenteet ovat laimentuneet.

– Internetillä on ollut merkittävä vaikutus, Kalle Koo kertoo kokemuksesta.

Toiselle vuosikymmenelle yltävä kokemus kertoo selkeää tarinaansa siitä, kuinka tatuointeja katsotaan tätä nykyä uudesta näkökulmasta.

–Aloitin tatuoimisen vuonna 1994. Asenteet ovat todellakin muuttuneet, Kalle Koo tähdentää.


Onko sinulla tatuointeja?Tule Helmen Facebook-faniksi!


Lue myös:


MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja