Suomalaisohjaaja tapasi ryöstömurhaajaksi hypnotisoidun miehen ja teki tästä elokuvan – Lääkäri: Enemmistö ihmisistä on hypnotisoitavissa

7:00

Huomenta Suomessa puhuttiin maanantaiaamuna siitä, miten mieltä voidaan manipuloida hypnoosilla. Lääkäri vahvistaa, että enemmistö ihmisistä todella on hypnotisoitavissa. Teemaan keskittyvä, tositapahtumiin perustuva ohjaaja Arto Halosen elokuva The Guardian Angel tulee huomenna ensi-iltaan.

Hypnoosi on hyvin voimakas mielen manipuloinnin keino.

– Käytännössä me kaikki ihmiset olemme vaikutteille alttiita, toiset enemmän, toiset vähemmän. Tiedetään, että 10–15 prosenttia ihmisistä on erittäin herkkiä hypnoosille, 20 prosenttia täysin resistenttejä. Loput asettuvat siihen väliin. Eli suurin osa ihmisistä on hypnotisoitavissa, psykiatrisen poliklinikan osastoylilääkäri Jorma Aarnio Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoi lähetyksessä.

– Tähän meidän alttiuteen vaikutuksille perustuvat myös mainonta ja propaganda. Muutenhan niitä ei kannattaisi tehdä, Aarnio lisää.

Toisin kuin usein luullaan, hypnoosi ei ole unenomainen tila.

– Se on itse asiassa hyvin fokusoitu (tila), jossa ihmisen tarkkaavaisuus tulee hyvin keskeiseksi, tietoisuus ympäristöstä ikään kuin häviää ja ihminen altistuu suggestioille ja ottaa vastaan suggestioita. Mutta tietysti tämä edellyttää sitä, että ihminen on halukas tähän.

Aarnio sanoo, että hypnoosin vaivuttamisen menetelmä on äärimmäisen helppo. Siinä on myös vaaransa.

– Tiedämme, että Suomessa on tapahtunut valvomattomassa hypnoosissa väärinkäytöksiä, jopa raiskauksia ja hyväksikäyttöä. Ja ihmiset ovat jääneet sellaiseen tilanteeseen, jossa he tarvitsevat terveydenhuollon apua. Tässä tarvittaisiin ehdottomasti lainsäädäntöä.

”Ei olisi ikinä uskonut, että hänellä oli sellainen historia”

Huomenna ensi-iltaan tulevassa, ohjaaja Arto Halosen The Guardian Angel -trillerissä käsitellään Tanskaa vuosikymmeniä sitten kuohuttaneita tapahtumia. Taustatyönä Halonen tapasi Kööpenhaminassa miehen, joka hypnotisoitiin tekemään pankkiryöstö ja sen yhteydessä kaksi murhaa 1950-luvulla.

– Hän oli hyvin avarakatseisen oloinen ihminen. Ei ikinä olisi uskonut, että hänellä oli sellainen historia ja tavallaan synkkä tausta. Totta kai se pisti monella tavalla miettimään, Halonen kertoi lähetyksessä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että moraalia vastaan ei pysty hypnotisoimaan. Toiset uskovat, että pystyy.

Halosen mukaan yllättävän suuri osa elokuvan ennakkonäytöksissä käyneistä hypnoosiasiantuntijoista pitää loogisena elokuvassa näytettävää mekanismia – siis sitä, että hypnoosilla voidaan kiertää moraali ja sitä kautta lähteä suuntaamaan ihmistä jonnekin, minne hän ei muuten menisi.

– Se on tietysti huikean pelottavaa, Halonen sanoo.

Mitkä nykyajan piireet ja henkilöt voivat Halosen mielestä huomaamatta vaikuttaa ajatuksiimme ja niiden suuntautumiseen? Katso koko video ylhäältä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja