Suomalaisnaiset: Gynekologilla käyminen ei tunnu tarpeelliselta

Helmi kysyi lukijoiltaan, miten usein he käyvät gynekologilla. Kyselyssä paljastui, että gynekologilla käydään terveyden ja ehkäisyasioiden vuoksi pari kertaa vuodessa.

Helmi kysyi lukijoiltaan, miten usein he käyvät gynekologilla. Kyselyyn tuli yli 430 vastausta. Vastaajien mukaan gynekologilla käydään säännöllisesti, koska on tärkeää pitää huoli omasta terveydestä ja kehon hyvinvoinnista.

"Haluan olla koko ajan tasalla itsestäni"

Kyselyyn vastanneista noin 40 prosenttia kävi gynekologin tutkimuksessa säännöllisesti. Vastaajien mielestä oli tärkeää huolehtia terveydestä ja olla kartalla siitä, mitä kehossa tapahtuu. Moni keskusteli gynekologin kanssa myös ehkäisystä ja resepteistä. Osalla vastaajista oli ollut sairaus, jonka vuoksi oli tärkeää käydä säännöllisissä tarkastuksissa.

– Minun täytyy käydä säännöllisesti kerran viidessä vuodessa gynekologilla ihan ehkäisyvälineen takia ja käyn myös kerran siinä välissäkin.

– Haluan olla koko ajan tasalla itsestäni. Haluan, että kaikki on kunnossa ja jos jotain ilmenee, siitä saadaan heti tieto.

– Käyn säännöllisesti vähintään kahden vuoden välein ottamassa papa-kokeen tutulla lääkärillä, jonka luona olen käynyt aina siitä asti kun ensimmäistä kertaa menin gynekologille. Ennen kävin vuoden välein tarkistuksessa, samalla uusin pillerireseptin. Nykyään uusin reseptin koulun terveydenhuollossa, koska se on kätevämpää.

– Munasarjoissani on kasvaimia ja ne ultrataan säännöllisesti.

– Olen kuusikymppinen ja käynyt säännöllisesti gynekologilla kaksikymppisestä, jolloin sairastin pahan munasarjatulehduksen. Ihmeekseni sain kuitenkin kaksi lasta, vaikka silloin epäiltiin, etten mahdollisesti voi saada tulehduksen takia lapsia lainkaan. Naiset, pitäkää huolta itsestänne, sitä ei kukaan tee puolestanne!

"Millä muulla lääkärillä käydään säännöllisesti?"

Noin 33 prosenttia vastanneista meni gynekologille vain silloin, kun on pakko. Vastaanotolla käytiin terveyden ja ehkäisyn vuoksi. Vastaajien mukaan muillakaan lääkäreillä ei kuitenkaan tarvitse ravata säännöllisesti, eikä gynekologi ole tässä poikkeustapaus. Osa vastanneista pelkäsi kaikenlaisia lääkärikäyntejä, ja vastaajat pitivät gynekologista tarkastusta myös nolona ja ahdistavana kokemuksena.

– Millä muulla lääkärillä käydään säännöllisesti ihan vain varmuuden vuoksi? En oikein ymmärrä, miksi tämä kehon alue on tärkeämpi kuin muut. Jos haluaa pitää itsensä tarkastettuna varmuuden vuoksi, pitäisi käydä lukemattomilla erikoislääkäreillä joka vuosi. Kertokaapa, viisaat, miksi juuri gynellä pitää käydä säännöllisesti?

– Jotenkin iskostunut ajatus takaraivoon, että lääkäriin mennään kun ollaan kipeitä, ei siellä muuten vain rampata, kun ei sairaanakaan tahdo saada aikoja. Gynekologin ja hammaslääkärin osalta näin ei varmaan pitäisi kuitenkaan ajatella.

– Olen sinkku eikä minulla ole ollenkaan seksisuhteita. Käytän pillereitä vain vuotojen vähentämiseen ja säännöllisyyteen. Gynellä käynti ei tunnu omalla kohdalla mitenkään tarpeelliselle.

– Syön yhdistelmäpillereitä ja käyn gynekologilla uusimassa reseptin 1-2 vuoden välein. Papa-koe pitää ottaa parin vuoden välein, ja samalla keskustellaan migreenistä. Käyn, koska en halua leikkiä terveydelläni!

– Käyn gynellä vain silloin kun on pakko. Minusta se on inhottavaa ja todella nöyryyttävää. Siihen on vaikea asennoitua vain rutiinimielellä. Edes nyt raskaaksi tullessani jalkojen levittäminen ei tuntunut yhtään helpommalta kuin aiemmin gynellä.

– Inhottavaa, kun ronkitaan kylmillä instrumenteilla. Ja se papa-koe sattuu ihan hirveästi! Onneksi minun ei tarvitse käydä säännöllisesti gynellä, kun ei ole vaivoja, ei pillereitä, ei sairauksia. Viime kerrasta on viitisen vuotta.

– Juuri tänään oli juttutuokio naisgynekologin kanssa. Paniikki iski jo ennen paikalle menoa ja sai siinä hengitystään koettaa koko ajan kontrolloida. Melkein juoksin ulos raikkaaseen ilmaan ja kävelin pikavauhtia kotiin, jossa paniikkikohtaus iski kokonaisvaltaisesti. Vastaantulijat katselivat ihmeissään kun haukoin henkeä kävellessäni ja räpyttelin kyyneleitä silmistä. Kotona huusin ja linnoittauduin kylpyhuoneeseen pariksi tunniksi. Käyn siis gynekologilla vain jos minun on pakko, sillä pelkään lääkäreitä ja terveyskeskuksia ylipäätänsä.

"En ole ikinä käynyt"

Vastanneista noin 26 prosenttia ei käynyt koskaan gynekologilla. Vastaajien mukaan heillä ei ollut tarvetta mennä vastaanotolle. Osa vastanneista myös kertoi, ettei kaipaa gynekologin palveluja, koska seksielämää ei ole eikä ehkäisyllekään ole tarvetta. Joillekin oli jäänyt pelko gynekologia kohtaan, koska ensikohtaaminen vastaanotolla oli mennyt huonosti.

– Sain traumat ensimmäisestä kerrastani, koska gyne oli kovakourainen eikä ystävällisesti kertonut, mitä tekee. Sorkki vain menemään, vaikka oli ensimmäinen kertani ja siitä oli peräti mainittu, että olen ekakertalainen ja erittäin pelokas. Enpä mene toiste...

– En ole ikinä käynyt koska asun niin korvessa, ettei täältä mihinkään gynekologille pääse.

– Luonto osaa hommansa, puutun luonnon järjestykseen vasta jos on pakko.

– Ei ole ollut tarvetta. En ole hankkinut e-pillereitä, en ole ollut raskaana eikä ole ollut mitään ongelmia minkä takia olisi pitänyt mennä.

Lisää aiheesta:

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja