Suomalaiskeittiöissä syödään valmisruokia muutaman kerran kuussa

Maistuvaa elämää -sivusto kysyi lukijoilta, kuinka usein he syövät valmisruokia. Kyselyyn vastasi lähes 600 henkilöä.

Maistuvaa elämää -sivusto kysyi lukijoilta, miten usein he syövät valmisruokia. Kyselyyn tuli lähes 600 vastausta. Vastaajista suurin osa, 42 prosenttia, kertoi syövänsä valmisaterioita muutaman kerran kuussa. 31 prosenttia vastanneista vakuutti, ettei syö valmisruokia koskaan. 21,5 prosenttia luottaa valmisruokiin pari kertaa viikossa. 5,5 prosenttia vastanneista kertoi syövänsä valmisruokia päivittäin.

Kätevä vaihtoehto kiireisille

Vastaajista 42 prosenttia kertoi syövänsä valmisaterioita muutaman kerran kuussa. Vastaajat laskivat valmisaterioiksi niin mikrotuotteet, pakasteesta löytyvät annokset kuin puolivalmisteet ja noutoruuatkin.

– Meidän isäntä on sellainen ruokauskovainen, että kaikki pitää olla itse tehtyä ja mieluummin myös kasvatettua. Aina kun hän on poissa, niin tämä emäntä juhlii vapauttaan siirtymällä valmisruokiin. Eli ei mitenkään säännöllisesti, mutta sitäkin hartaammin.

– Joskus ei vaan jaksa laittaa ruokaa ja turvautuu valmisaterioihin. Eniten tulee laitettua ranskiksia, pakastepinaattikeittoa, pinaattilettuja, pastapusseja. En kuitenkaan söisi valmisruokaa päivittäin, sillä en usko niiden olevan kovinkaan terveellisiä.

– Monesti on niin väsynyt kotiin tullessaan, että on helppo vaan pistää valmisruoka mikroon, kun ei jaksa värkätä mitään ruokaa.

– Syön niitä joskus, kun ei ehdi tehdä ruokaa. Minua ärsyttävät ihmiset, jotka ovat mukamas aina niin terveysintoilijoita. Töissäkin tympii, kun osan ruokatottumukset ovat aina niin hyvät ja ne "oikeat". Katsokaa peiliin.

"Pidän kokkaamisesta"

31 prosenttia vastanneista vakuutti, ettei koskaan nauti valmisaterioita. He kertoivat pitävänsä ruuanlaitosta ja siitä, että tietää varmasti, mitä ruoka sisältää. Riittipä monella ruokaa myös pakkaseen asti.

– Pidän kokkaamisesta ja tulee myös edullisemmaksi tehdä kotiruokaa, on se sitten arkiruokaa tai juhlaruokaa.

– Pidän ruuanlaitosta! Joka päivä ei tarvitse valmistaa alusta alkaen. Teen isompia annoksia, pakastan ja niin edelleen. Kotiruoka kunniaan!

– En syö valmisruokia. Itse tekemällä isomman erän kotiruokaa varmistat sen, että tiedät mitä syöt ja siitä riittää pakkaseen laitettavaksi.

– Olen joskus kokeillut ja todennut, että ne ovat aivan liian suolaisia ja rasvaisia. Kokkaamisessa ei todellakaan mene paljon aikaa kun miettii valmiiksi mitä laittaa. Soppaakin voi tehdä useaksi päiväksi ja laittaa pakkaseen.

"Valmisateriat voittavat epäonnistuneet kokkausyritykset"

21,5 prosenttia vastanneista nauttii valmisruokia pari kertaa viikossa. Kiireisimmillä ei ole aikaa valmistaa ruokaa alusta asti. Suosikkituotteet on helppo ottaa mukaan töihin evääksi.

– Syön valmisaterioita pari kertaa viikossa, sillä en halua tuhlata joka iltaa ruuanlaittoon. Puolivalmisteista saa myös hyviä pastaruokia ja pakastepizzojakin tulee toisinaan popsittua. Mikropizzat eivät kuitenkaan ole makuuni.

– Sekä mieheni että minä olemme kiireisiä ja töissä. Aina ei ehdi laittaa itse ruokaa edes puolivalmisteista. Tosin ykköskaupassamme on lihatiski johon kuuluu myös lämpimät ruuat, jotka valmistetaan kaupassa. Sitäkin tulee kiireessä ostettua kun menen ruokatunnille kotiini. Mielestäni valmisruuat ovat hyviä – turhaan niistä syyllistetään ja syyllistytään. Pitäisi jo Suomessakin uskoa, ettei enää eletä viisikymmentälukua, jolloin valtaosa naisista oli kotiäitejä tai rouvia ja oli aikaa värkätä niitä kolmen lajin aterioita ja leipoa leivätkin itse!

– Riippuu vähän siitä, mikä lasketaan valmisateriaksi. Meillä haetaan ehkä kerran viikossa take away -ruokaa, jonka lasken tähän kategoriaan ja lisäksi saatan töissä nopeasti napata jonkun valmisaterian, jos on superkiire.

– Pari kertaa viikossa tulee turvauduttua valmisaterioihin ajanpuutteen vuoksi. Tietyt hyväksi havaitut tuotteet on helppo valita kauppareissulla ostoskoriin ja lämmittää parissa minuutissa kotona. Valmisateriat ovat silloin tällöin nautittuna helppoa ja hyvää. Valmisateriat myös onnistuvat helpommin verrattuna omiin epäonnistuneisiin kokkausyrityksiin.

– Valitettavan usein, jopa pari kertaa viikossa. Jos valmisaterioiksi nyt lasketaan esimerkiksi pussipastat tai vaikka pakastepizza. Viikonloppuisin tulee syötyä pakastepizzaa, kun haluaa päästä helpolla ja halvalla ja päätäkin saattaa kolottaa ja arkisin sitten iltaisin töiden jälkeen pussipastaa, kun on kauhea nälkä kotiin saapuessa ja päivä on venynyt pitkäksi. Usein kyllä "tuunaan" ruokia esimerkiksi laittamalla niihin jotain tuoretta joukkoon, lisäämällä juustoa tai heittämälle sekaan tai päälle vähän tuoreita yrttejä! Pizzan kruunaa vaikka rucola.

– Töihin tulee joskus otettua valmisruokia niistä kylläkin kelpaa vain muutamat, helppoja ja nopeita vaihtoehtoja sillon kun ei keksi mitä ottaisi mukaan tai ei ole ollut aikaa kokata mitään.

"Valmisruuissa on kyllin valinnanvaraa"

5,5 prosenttia kertoi syövänsä valmisaterioita lähes päivittäin. Helppous oli heillekin ratkaiseva tekijä ja kaupasta todettiin löytyvän tarpeeksi monenlaisia vaihtoehtoja.

– Minulla on kiireinen työ, joten valmisaterioita tulee nautittua usein. Ihan mukavan makuisia aterioita on nykyään tarjolla.

– En ehdi viikolla laittaa ruokaa.

– Olen yksineläjä ja valmisruuissa on jo kyllin valinnanvaraa. Ja kun vähän joitain maustaa lisää, saa ihan maittavan aterian. Tietysti kotiruokaa ei mikään voita!

– Melkeinpä päivittäin, sillä töihin on niin helppo napata joku valmis eväs, kotona ei ole aikaa kokkailla kuin vain vapaapäivisin. Kun on vielä kaupassa töissä, niin eväiden osto on helppoa, kun voi vaan tauolla kävellä kassan kautta kahvihuoneeseen evästämään.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat