Suomalaisetkin ovat tehneet viimeisiä matkoja Sveitsin eutanasiaklinikalle

Sveitsiläisen eutanasiaklinikan mukaan heillä kuolleiden joukossa on myös suomalaisia. Koska kuolinapua ei ole Suomessa laillistettu, suomalaiset sitä kaipaavat joutuvat hakemaan eutanasiaa ulkomailta.

Kuolinapu on laillistettu muun muassa Sveitsissä, Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa sekä esimerkiksi Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kaikissa maissa kuolinapua ei kuitenkaan anneta ulkomaalaisille.

Kuolinavun laillistamista ajavan Exitus ry:n puheenjohtajan Jaakko Ojanteen mukaan suomalaiset suuntaavat kuolinavun perässä Sveitsiin. Maassa asuu paljon muiden maiden kansalaisia, ja Zürichissa toimiva Dignitas vastaanottaa myös ulkomaalaisia potilaita.

– Tilastoja ei ole olemassa siitä, kuinka moni suomalainen sinne menee. Sen tiedän ainakin näistä ihmisistä, jotka meihin ottavat yhteyttä, että jonkin verran heitä on, Ojanne kertoo.

Dignitas ei halunnut suureen työmääräänsä vedoten vastata yksittäisiin haastattelukysymyksiin.

– Miksi Suomen hallitus ja lainsäädäntö sivuuttavat ihmisten oikeuden päättää elämänsä turvallisesti ja arvokkaasti omissa kodeissaan ja pakottavat heidät sen sijaan matkustamaan ulkomaille? klinikan edustaja Silvan Luley kuitenkin haastaa.

Dignitaksen nettisivuilla olevien tilastojen mukaan kaksi suomalaista olisi tehnyt viime vuonna avustetun itsemurhan klinikalla. Kaiken kaikkiaan klinikalla kuoli avustetusti viime vuonna 160 ihmistä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuva: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat