Lainmuutoksen uskottiin johtavan vanhusten surmaamiseen: Kuinka kävi?

Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne ihmettelee kirkon kielteistä kantaa eutanasiaan. Hänen mielestään kuolinapua vastustetaan nyt samanlaisin argumentein kuin polttohautausta aikanaan.

Kuolinapua ajavan Exitus ry:n puheenjohtaja Jaakko Ojanne ymmärtää, että vainajien käsittelyyn ja kuolemaan liittyy ihmisillä suuri tunnelataus. Silti hän ihmettelee esimerkiksi kirkon kielteistä kantaa kuolinapuun, kun kirkko kuitenkin siunaa esimerkiksi sotilaita.

– Miehet velvoitetaan kuolemaan maansa puolesta, mutta ihminen itse ei saisi omasta halustaan kuolla. Mikä ero niillä on, Ojanne kysyy.

– Oli kyseessä sitten naispappeus, parisuhdelaki tai perintövero, tietyt koulukunnat nousevat barrikadeille ja uskovat yhteiskunnan tuhoutuvan.

Pelko murha-aallosta

Ojanteen mielestä kuolinapua vastustetaan samanlaisin argumentein kuin polttohautausta aikanaan. Kun Suomeen vuonna 1889 perustettiin Kuolleiden poltto ry. yhdistys edistämään tuhkahautausta, sitä vastustettiin ankarasti pakanallisena ja epäkristillisenä.

– Pelättiin, että ihmiset ryntäisivät tappamaan oikein urakalla varakkaita sukulaisiaan, kun rikoksen jäljet voitaisiin kätkeä tuhkaamalla, Ojanne kertoo.

– Ruotsissa vainajalle vaadittiin suoritettavaksi täydellinen ruumiinavaus ennen kuin ruumiin sai tuhkata. Suomessakin vielä 1980-luvulla piti hakea polttohautauslupa Pikku-Roban poliisiasemalta.

– Tämänkään muutoksen myötä en ole nähnyt yhteiskunnan rakenteiden tutisevan, hän toteaa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja