Suomalaiset janoavat elämänmuutoksia – suurin kaipuu rahasta

Kysyimme lukijoiltamme, mitä he haluaisivat elämässään muuttaa. Suuri osa vastaajista toivoi muutoksia taloudelliseen tilanteeseensa. Vain hieman yli neljä prosenttia vastanneista oli tyytyväisiä elämäänsä.

Helmen kyselyssä tiedusteltiin, mihin lukijamme kaipaavat elämässään muutosta. Yli 1700 henkeä kävi kertomassa, mitä haluaisi muuttaa.

39 prosenttia vastanneista toivoi muutoksia taloudelliseen tilanteeseensa. Varsinkin opiskelijoilla oli ajoittain hyvin tiukkaa. Myös eläkkeen pienuus oli monelle murheenkryyni.

– Opiskelijana todellakin toivoisin muutosta rahatilanteeseen, koska ei ole aikaa ja voimia käydä lisäksi töissä. Kaupungissani on myös tällä hetkellä huonot mahdollisuudet saada osa-aikatöitä. Aina kitkutellaan pakastetuilla marjoilla ja kaapin perältä löytyneillä jämillä viimeiset kolme–neljä päivää ennen sitä maagista kuun neljättä päivää, jolloin rahaa tulee. Vanhemmillakaan ei ole varaa auttaa paljoa. Tänä vuonna inhottava ostella joululahjoja, kun en enää ottanut opintolainaa kuten edellisinä kahtena vuotena.

– On niin pienet tulot tällä hetkellä, että ei ruokaan ole välillä rahaa, lainarahalla eletään ja töitä ei tunnu löytyvän. Tulot ovat reilu tuhat euroa, laskuja reilusti yli kaksi tonnia ja kolme lastakin pitäsi ruokkia. Joulu tulossa jne. Elämä on syvältä välillä.

– Sairastuin syöpään keväällä, sairauteni sairaslomani myötä tulotasoni romahti ja kulut vain lisääntyvät. Kyllä vakavasti sairaita ihmisiä rokotetaan ankaralla kädellä! Ei riitä, että menettää osan itsestään: menettää myös aikaisemmin hankitun elintason! Nyt saa miettiä, mistä rahat ravitsevaan ruokaan, lääkkeisiin, hoitomaksuihin ym. jatkuviin kuluihin.

– Osa-aikatöitä et saa, vaikka kuinka yrität hakea ja kouluakin pitäisi käydä. Opintotuki riittää juuri ja juuri halpaan kämppään, josta joudut kuitenkin kulkemaan bussilla kouluun. Sekin maksaa, kuten kaikki muukin. Olisi kiva, että edes joskus olisi enemmän rahaa, ettei aina tarvitsisi potea huonoa omaatuntoa, jos käy esim. ulkona syömässä tai pitää muuten hauskaa. Kurjaa kytätä tiliä koko ajan.

Muutos ulkonäköön – tai kumppani vaihtoon

19 prosenttia olisi muuttanut jotakin ulkonäössään, 13 prosenttia laittanut kumppaninsa muutostöiden kohteeksi.

– Suhteemme on ollut täysin tunteeton jo pitkään. Olen nuori, enkä halua heittää sitä hukkaan. Silti eroa on tehty jo usean vuoden ajan. Aina vaan se siirtyy sille huomiselle, joka ei koskaan koita...

– Olisi oikein mukavaa, jos olisi pienempi pylly ja vatsa ja pienemmät rinnat. Aiheuttavat kipuja, ja se ei ole mukavaa.

– Joskus meidät on veistetty samasta puusta, mutta ei enää. 43 aviovuoden aikana lahottu eri kohdista eri aikaan eli maut, mieltymykset, teot, tavat, tottumukset muuttuneet ja harvoin kohtaavat.

Työ vaihtoon, uusi asunto alle

Lukijoista 12 halusi vaihtelua työhönsä, yhdeksän prosenttia taas asuinpaikkaan.

– Haaveilen punahonkahirsitalosta järven rannalla. Pois vuokrakerrostalohuoneistosta, jossa hiirenpieraisukin kuuluu toisen asunnon puolelle!

– Teleoperaattorilla myyntineuvottelijana ei ole helppoa. Pakko saavuttaa myyntitavoitteet, jotka nostettu pilviin. Ellei niitä saavuta, tulee painostusta, jollaista en tiennyt olevankaan Suomen kaltaisessa ihmisarvoja kunnioittavassa valtiossa. Palkkakehitys ollut miinuksella vaatimusten kasvaessa. Työ, jossa riittää, että tekee parhaansa, olisi upeaa.

Hyvä näin

Vain hieman yli neljä prosenttia oli niin tyytyväinen nykytilanteeseensa, ettei haluaisi muuttaa siinä mitään.

– Töissä on koko ajan muutoksia ja niihin sopeutumisia. Ei sitä ulkonäöllä pitkälle pötkitä, vaikka kuinka vaihtaisi. Raha ei tuo onnea. Mitäpäs sitä oikeaa kumppania kotona vaihtamaan, kun on kerran 30 vuotta sitten parhaan ja rakkaimman löytänyt!

– Minulla ja miehelläni on ihan hyvä näin. Asunto on ja mökki, ja eläke riittää vielä ruokaan ja vaatetukseenkin. Lasten perheet voivat hyvin ja lastenlapset ovat terveitä. Ylimääräinen varallisuus ei tee meitä yhtään onnellisemmiksi.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja