Mainos

Suomalainen olympiavoittaja tuomittiin satojentuhansien eurojen kavaltamisesta – siirsi yhtiöstä rahoja hänen ja vaimonsa yhteistilille

Painin olympiavoittaja Jouko Salomäki kavalsi vuosina 2016–2017 lähes 300 000 euroa yhtiöstä, jossa hän toimi toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Oikeuden mukaan Salomäki siirsi rahat usealla tilisiirrolla hänen ja vaimonsa yhteiselle tilille ja jatkoi siirtojen tekemistä aina siihen saakka, kunnes hänen yhtiökumppaninsa teki asiasta rikosilmoituksen. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden tiistaina antamasta tuomiosta.

Rikoksen motiivi oli oikeuden mukaan uhkapelaaminen.

Siirrot selvisivät yhtiökumppanille lainaneuvottelussa

Salomäki tuomittiin törkeästä kavalluksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Vaimo sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion törkeästä rahanpesusta.

Molemmat kiistivät syytteet. Jouko Salomäen mukaan tilisiirrot olivat osakaslainoja, joista hän oli sopinut suullisesti yhtiökumppaninsa kanssa.

Todistajana kuultu yhtiökumppani kiisti, että hänen kanssaan olisi sovittu osakaslainoista. Hän kertoi saaneensa tietää tilisiirroista vasta viime vuoden kesäkuussa käydessään pankissa neuvottelemassa sijoituslainasta. Yhtiökumppani kertoi menneensä välittömästi Salomäen luo keskustelemaan asiasta. Tämän jälkeen hän teki rikosilmoituksen, koska piti asiaa niin isona.

Käräjäoikeus uskoi yhtiökumppanin kertomusta ja katsoi, että kyse ei ollut Salomäen kertomista osakaslainoista. Oikeuden mukaan Salomäen olisi pitänyt ymmärtää, että hän syyllistyi toiminnassaan kavallukseen.

Salomäki maksoi varat takaisin yhtiölle jo ennen syytettä

Salomäki ehti maksaa kavaltamansa rahat takaisin yhtiölle jo ennen syytteen nostamista, mikä lievensi hänen rangaistustaan. Oikeus kuitenkin katsoi, että sillä ei ollut merkitystä rikosnimikkeen arvioinnin kannalta.

– Asiassa ei ole kavallusta koskevan rikostunnusmerkistön täyttymisen kannalta merkitystä sillä, että Jouko Salomäki on maa- ja metsäomaisuuttaan myymällä kyennyt siirtämään vastaavan summan takaisin yhtiölle, oikeus toteaa.

Salomäki voitti painin olympiakultaa Los Angelesissa vuonna 1984. Hänet palkittiin Suomen Leijonan ritarimerkillä joulukuussa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.