Sukupuolineutraalit vessat yhä yleisempiä – "väärään vessaan" menijät kohdanneet väkivaltaa

Useissa kirjastoissa ja kouluissa on otettu käyttöön sukupuolineutraaleja wc-tiloja. Ne tarjoavat turvallisen tilan myös heille, jotka eivät koe itseään yksiselitteisesti mieheksi tai naiseksi.

Turun yliopisto on päättänyt muuttaa kaikki yliopiston wc-tilat sukupuolineutraaleiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Espoon kaupungin kirjastoissa unisex-vessat otetaan käyttöön jo tämän vuoden kuluessa.

Myös Helsinkiin valmistuvan keskustakirjaston vessoista on tarkoitus tehdä sukupuolineutraaleja.

Setan koulutussuunnittelija Marita Karvisen mukaan sukupuolineutraalit wc:t ovat alkaneet yleistyä muutaman vuoden sisällä – samalla kun yleinen tietoisuus sukupuolen moninaisuudesta on lisääntynyt.

Karvisen mukaan tarve yhteisille wc-tiloille on suuri, sillä yllättävän suuri osa ihmisistä ei koe olevansa mies tai nainen. Myös transprosessin aikana oma sukupuolen kokemus voi olla ristiriidassa ulkoisen olemuksen kanssa.

– Se aiheuttaa itselle epävarmuutta siitä, mihin voi mennä.

Etenkin nuorille tilanne on herkkä

Niin sanottuun väärään vessaan menemisestä voi saada osakseen epäasiallista huomauttelua. Vessoissa on koettu myös väkivaltatilanteita.

– Se on turvallisuuskysymys ja yhdenvertaisuuskysymys.

Etenkin nuorille tilanne voi olla herkkä.

– Sellaistakin tapahtuu, että transnuori tai muunsukupuolinen nuori ei voi mennä vessaan välitunnilla, koska ei löydä itselleen sopivaa, tai häneltä kysellään miksi menit tuohon vessaan.

Sukupuolineutraaleja vessoja onkin otettu käyttöön etenkin sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon nuoria: kouluissa, nuorisotaloissa ja kirjastoissa.

Karvinen pitää tärkeänä, että edes osa vessoista olisi kaikille tarkoitettuja, vaikka osa jätettäisiin erikseen miesten tai naisten vessoiksi. Mitään erillisiä muunsukupuolisten vessoja ei kuitenkaan haluta.

Helsingissä kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki (vas.) ehdotti viime marraskuisessa aloitteessaan, että kaikissa Helsingin kaupungin tiloissa olisi vähintään yksi sukupuolineutraali wc.

Toukokuussa kaupunginhallitus päätti kehottaa kiinteistöviraston tilakeskusta ryhtymään toimiin sukupuolitunnusten asteittaiseksi poistamiseksi kaupungin palvelu- ja toimipisteiden wc-tilojen ovista.

Lue myös:

    Uusimmat