Mainos

Sukellusveneeltä kadonneen ruotsalaistoimittajan mysteeri jatkuu – Asiantuntija: Epäilty voidaan tuomita vaikkei ruumista löytyisikään

Tanskassa UC3 Nautilus -sukellusveneen rakentanut Peter Madsen voidaan tuomita ruotsalaisen naistoimittaja Kim Wallin kuolemantuottamuksesta, vaikka naisen ruumista ei koskaan löydettäisikään, kertoo kokenut tanskalainen rikoskomisario Kurt Kragh tanskalaiselle BT-lehdelle.

Madsenin epäillään aiheuttaneen Wallin kuoleman.

Madsen on tällä hetkellä vangittuna Tanskassa. Vangitseminen voi kestää 24 vuorokautta. Madsen ei vastustanut vangitsemista, mutta hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen. 

Nainen vilkutti iloisesti lähtiessään

Uponneen sukellusveneen ympärillä on tällä hetkellä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall, 30, lähti viime torstaina sukellusveneellä Madsenin, 46, matkaan eikä häntä ole nähty sen jälkeen.

Wall oli sukellusveneessä tekemässä reportaasia Tanskassa tunnetusta keksijä-Madsenista.

Wall nähtiin viimeisen kerran torstai-iltana kello 19 paikallista aikaa, kun sukellusvene lähti Refshaleøenin satamasta Kööpenhaminasta. Tuolloin Wall seisoi sukellusveneen tornissa Madsenin kanssa ja vilkutti hymyillen rantaan jääville ihmisille. Rannalla oli myös Wallin ystäviä.

Madsen sanoi aiemmin sekä poliisille että lyhyessä tv-haastattelussa, että hän jätti Wallin pois sukellusveneensä kyydistä torstai-iltana kello 22.30 Refshaleøenin satamaan erään ravintolan luokse. Ravintola oli sulkeutunut kello kymmeneltä illalla, joten paikalla ei ollut silminnäkijöitä.

Poliisi tutkii Madsenin väitettä käymällä läpi muun muassa ravintolan valvontakameroita.

– Meillä on videovalvonta koko alueella, joten toivomme, että poliisi saa apua kameroista ja selvyyttä asiaan, ravintolan toinen omistaja Bo Petersen sanoi tanskalaiselle Extrabladetille.

Upposi pian löytymisen jälkeen

Huoli Wallista heräsi yöllä neljä tuntia myöhemmin, kun Wallin poikaystävä ilmoitti poliisille perjantaina kello 2.30, että hänen tyttöystävänsä on kadonnut.

Sukellusveneeseen yritettiin saada yhteyttä heti, mutta siinä ei onnistuttu.

Sukellusvenettä ryhdyttiin etsimään kahden pelastushelikopterin ja kolmen aluksen voimin sen jälkeen, kun Wallin poikaystävä ilmoitti hänen katoamisestaan.

Yöllä paikallista aikaa kello 3.39 pelastustoiminnan koordinointikeskus antoi hälytyksen, että sukellusvene on saattanut upota. Aamulla Juutinrauman alueella kulkeville laivoille annettiin hälytys, että ne tarkkailisivat merkkejä mahdollisesta sukellusveneestä.

Perjantaina aamupäivällä kello 10.14 hätäkeskus sai tiedon, että UC3 Nautilus -sukellusvene on paikannettu Kögenlahdella eräältä alukselta. Madseniin saatiin yhteys radiolla, ja puolustusvoimat kertoi lopettavansa etsinnät.

Kello 10.39 Madsen hälytti itse pelastushelikopterin ja kertoi, että hänellä on teknisiä ongelmia. Tuolloin hänellä oli suunta kohti Kööpenhaminaa.

Madsen pelastettiin yhdentoista aikaan vahingoittumattomana sukellusveneestä, ilmeisesti yksityisveneeseen. Pian tämän jälkeen sukellusvene upposi.

Reittiä ei saada selville

Se on edelleen epäselvää, missä Madsenin sukellusvene oli niiden 15 tunnin aikana, jotka ehtivät kulua satamasta lähdön ja uppoamisen välillä.

Poliisin mukaan sukellusveneessä ei ollut mitään seurantajärjestelmää, jonka vuoksi sen reittiä ei voida jälkikäteen määrittää.

Poliisiasemalle kuljetettu Madsen kertoi, että sukellusveneeseen tuli tekninen vika, minkä vuoksi se upposi.

Tutkinnanjohtaja, komisario Jens Möllerin mukaan näytti kuitenkin siltä, että sukellusvene upotettiin tarkoituksella. 

Jo perjantaina alkuillasta poliisi tiedotti, että Madsenia epäillään Wallin taposta tai vaihtoehtoisesti murhasta. Madsen vangittiin lauantaina 24 päiväksi.

Madsen kiistää aiheuttaneensa Wallin kuoleman. Hän on kertonut jättäneensä toimittajan Kööpenhaminan satamaan torstai-iltana ja olleensa sukellusveneessä yksin uppoamishetkellä.

Miksi vene upotettiin?

Sukellusvene nostettiin sunnuntaina, jolloin poliisi teki alustavan tutkimuksen sen sisätiloihin.

Sukellusveneen sisällä ei ollut ketään, mutta sitä pidetään poliisin mukaan edelleen mahdollisena rikospaikkana.

Suuri mysteeri kuitenkin on, missä ruotsalaistoimittaja on.

Poliisilla on suuretsinnät käynnissä maalla, meressä ja ilmasta käsin naisen löytämiseksi. Tanskan puolustusvoimat osallistuu lentokoneella etsintöihin.

Toimittajan etsintöjä laajennettiin entisestään tänään ja aamupäivällä Wallista annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Tanskalaisen rikoskomisarion, asiantuntija Kurt Kraghin mukaan Madsen on mahdollista tuomita teosta, vaikka naisen ruumista ei löydettäisikään.

– Tästä on useampia esimerkkejä. Hyvä esimerkki on erään homoseksuaalin murha Enøssa vuonna 2010. Kaksi miestä tuomittiin murhasta, vaikka ruumista, rikospaikkaa tai todistajia ei löytynyt, Kragh kertoo tanskalaisessa BT-lehdessä.

Kraghin mukaan poliisin pitää hankkia riittävästi aihetodisteita siitä, että epäilty on surmannut naisen, jotta tämä voitaisiin tuomita.

Poliisi teki teknisiä tutkimuksia sukellusveneellä sunnuntaina, ja tuli siihen tulokseen, että sukellusvene on upotettu tahallaan. Asia varmistui tänään tehdyissä teknisissä tutkimuksissa.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että hänen selityksensä teknisestä viasta pitäisi paikkaansa. Sukellusveneen teknisellä tutkinnalla on suuri merkitys, ja jos siinä on todettu, että vene upotettiin tahallaan, se vahvistaa epäilyjä häntä vastaan. Miksi hän upotti sen? asiantuntija Kragh ihmettelee BT-lehdessä.

Epäilty muutti kertomustaan

Madsenin vangitseminen käsiteltiin lauantaina suljetuin ovin. Madsen itse kertoi asianajajansa välityksellä, että hän olisi halunnut kommentoida asiaa toimittajille, mutta tuomari kielsi sen.

– Hän olisi halunnut puhua medialle, mutta hän ymmärtää, että poliisin pitää saada tehdä tutkimuksia ilman häiriöitä. Olemme päättäneet asiakkaani kanssa, että emme kommentoi asiaa, miehen asianajaja Betina Hald Engmark sanoi Expressenin mukaan.

Sunnuntain lehdistötilaisuudessa poliisi kertoi Madsenin muuttaneen kertomustaan tapahtumien kulusta.

Tutkinnanjohtaja Jens Möller ei kuitenkaan halua kertoa, millä tavalla Madsenin kertomus on muuttunut. Enää Madsen ei kuitenkaan ole kertonut jättäneensä Wallia kyydistään Kööpenhaminassa torstaina kello 22.30.

Todistaja näki veneen maan rajalla

Poliisi jatkaa nyt epätoivoisesti ruotsalaistoimittajan etsintöjä. Poliisi on esimerkiksi yrittänyt tutkia sitä, miten pitkälle Madsen on voinut ehtiä sukellusveneellään toimittaja kyydissään.

– Kaikki on mahdollista. Sitäkään ei voi sulkea pois, että hänet (Wall) olisi viety vaikka Saksaan, päällikkö Henrik Brix Kööpenhaminan poliisista sanoi Expressenin mukaan.

– Jatkamme ruotsalaisen etsintää. Tutkimme Kögenlahden. Toivomme löytävämme hänet elävänä, mutta valmistaudumme siihen, ettei hän ole elossa, Möller sanoi eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan on myös mahdollista, että nainen löytyy Ruotsin aluevesiltä. Ruotsin poliisi onkin otettu tänään avuksi etsimään naista Ruotsin rannikolta.

Tutkinnanjohtaja Möller kertoo Aftonbladetille, että poliisi sai eilen illalla yhteyden todistajaan, joka näki sukellusveneen keskiyön aikaan torstaina.

– Todistaja työskentelee kauppa-aluksella ja hän oli lähellä ajaa Nautilus-sukellusveneen päälle puolenyön aikaan torstaina. Alus ylitti tuolloin laivaväylän Tanskasta Ruotsin puolelle, Möller kertoi tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Poliisi haluaa kuulla myös muita Madsenin sukellusveneen kyydissä aiemmin olleita ihmisiä.

– Tutkinnassa on selvinnyt, että Madsen on ottanut useasti aiemminkin kiinnostuneita ihmisiä sukellusveneeseen. Poliisi haluaa kuulla kaikkia, jotka ovat matkustaneet hänen kanssaan, jotta saamme lisätietoa reiteistä ja siitä, miten matkat menivät.

Madsen tunnetaan sukellusveneen lisäksi rakettipuuhailustaan. Madsen rakensi vuonna 2008 ryhmänsä kanssa raketin, jolla oli tarkoitus viedä ihminen avaruuteen. Ryhmä teki onnistuneita kokeita, mutta avaruuteen asti kukaan ei päässyt.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.