Mainos

Sukelluskaverit yrittivät auttaa paniikissa olevaa uhria – näin suomalaisnaisen hengen vienyt turma tapahtui

Kuopion Urheilusukeltajat ovat julkistaneet tapahtumakuvauksen siitä, miten suomalaissukeltajan kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui.

Sukellusturmassa Ruotsin Taalainmaalla sijaitsevassa Tuna-Hästbergin kaivoksessa menehtyi 70-luvulla syntynyt suomalaisnainen. Turma sattui tammikuun 7. päivänä.

Turmapäivän sukellus alkoi ilman ongelmia. Kolmen suomalaissukeltajan ryhmä aloitti sukelluksen aikaisemmilta päiviltä tuttua reittiä pitkin, josta oli tarkoitus nousta uudelle sukellusreitille. Ensimmäisenä sukelsi suomalaisnainen ja hänen perässään kaksi suomalaismiestä. Aluksi ohitettiin pari kapeampaa paikkaa ilman ongelmia ja kaikki sujui normaalisti.

Sukeltaja alkoi yllättäen peruuttaa

Kun oli sukellettu 28 minuuttia, ensimmäisenä sukeltava suomalaisnainen aloitti etenemisen kohti Rabit Hole -nimistä luolaa. Perässä tuleva sukeltaja näytti valoa.

Edettyään vain kaksi metriä ensimmäinen sukeltaja alkoi yllättäen peruuttaa käsillä voimakkaasti työntäen. Perässä tullut sukeltaja huomasi, että peruuttavan sukeltajan puvun jaloissa oli ilmaa eikä kaikki ollut kunnossa. Sukeltaja painoi jalat alas ja sai ilman pois sukellustoverinsa jaloista.

Sukeltaja tarttui toveriaan kädestä pitääkseen heidät paikoillaan. Samalla hän yritti rauhoitella toveriaan, mutta ei saanut tähän kontaktia.

Hän päätti nousta luolan kattoon ja täytti toverinsa liivin. Luolan pohjalla näkyvyys oli heikentynyt jo lähes nollaan.

Kun he saavuttivat luolan katon, sukeltaja käänsi selvästi paniikissa olevan toverinsa oikeaan asentoon, asettui hänen eteensä pitäen häntä koko ajan kädestä kiinni ja hakien katsekontaktia.

Sukeltajat yrittivät rauhoittaa paniikkiin joutunutta

Kolmas sukeltaja oli luolan pohjalla etsimässä ensimmäisen sukeltajan pudonnutta räpylää ja kadonnutta ohjainnarua. Löydettyään ne hän nousi muiden luokse.

Hän yritti laittaa räpylää sukellustoverinsa jalkaan, mutta tämä potki voimakkaasti eivätkä räpylät pysyneet jaloissa. Molemmat sukeltajat yrittivät rauhoittaa paniikkiin joutunutta toveriaan pitämällä häntä käsistä kiinni.

He päättivät lähteä kuljettamaan toveriaan pintaan.

Vain muutaman metrin etenemisen jälkeen autettava kouristeli ja meni elottomaksi. Sukellustoverit totesivat hänen menehtyneen. Sukelluksen alkamisesta oli kulunut 47 minuuttia.

Sukellustoverit toimivat ohjeiden mukaan

Päästyään pintaan sukeltajat hälyttivät apua. Paikalle saapuivat nopeasti ensihoitohenkilöstö ja poliisi.

Sukeltajat arvioivat, ettei heille ehkä ikinä selviä, mikä sai aikaan tapahtumasarjan, joka päättyi kaikkein ikävimmällä tavalla. He kuitenkin muistuttavat, että paikalla olleet tekivät kaiken, mitä oli tehtävissä ja miten heitä oli koulutettu toimimaan.

Ruotsin puolustusvoimien sukeltajat noutivat suomalaisnaisen ruumiin kaivoksesta viime perjantaina. Alustavasti on arvioitu, että menehtyminen johtui ongelmista hengitysilman saannin kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja