Suek aloitti tutkinnan Lotta Haralasta: dopingtuomion saaneen pika-aiturin epäillään rikkoneen toimintakieltoaan

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) tiedottaa aloittaneensa tutkinnan pika-aituri Lotta Haralan toiminnasta.

Suek selvittää, onko Harala syyllistynyt Suomen antidopingsäännöstössä mainitun osallistumiskiellon rikkomiseen väliaikaisen toimintakieltonsa aikana. Suek kertoo käynnistäneensä tutkinnan, koska heidän tietojensa mukaan rikkomusta on syytä epäillä.

Antidopingsäännöstön artiklan 10.14.1 mukaan "toimintakiellon kohteena oleva urheilija ei saa toimintakiellon aikana osallistua missään ominaisuudessa mihinkään kilpailuun tai toimintaan, jonka on valtuuttanut tai järjestänyt jokin allekirjoittajataho, allekirjoittajatahon jäsenorganisaatio tai seura tai muu allekirjoittajatahon jäsenorganisaation jäsenorganisaatio, eikä kilpailuihin, jotka on valtuuttanut tai järjestänyt jokin ammattilaissarja tai kansainvälisen tai kansallisen tason urheilutapahtumien järjestäjätaho, eikä mihinkään ylemmän tason tai kansallisen tason urheilutoimintaan, joka on saanut rahoitusta julkisista varoista".

Artiklassa 10.14.3 puolestaan todetaan, että jos toimintakieltoon määrätty urheilija rikkoo edellä mainittua osallistumiskieltoa, "alkuperäisen toimintakiellon loppuun lisätään uusi urheilun toimintakiellon jakso, joka on yhtä pitkä kuin alkuperäinen urheilun toimintakielto".

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että jos Haralan katsotaan syyllistyneen osallistumiskiellon rikkomisen, hänelle langetetaan toinen kolmen kuukauden mittainen toimintakielto.

Harala, 28, antoi Espoon GP-kisoissa 5.8.2020 näytteen, joka sisälsi piristeeksi luokiteltua 5-metyyliheksaani-2-amiinia (1,4-dimetyylipentyyliamiini). Hän sai tiedon kärystään 25. elokuuta, ja b-näyte vahvisti käryn 15. syyskuuta.

Harala hyväksyi saamansa toimintakiellon lokakuussa, ja hänen toimintakieltonsa päättyi 12. tammikuuta 2021.

Positiivisesta dopingnäytteestä ja kolmen kuukauden mittaisesta toimintakiellosta kerrottiin julkisuuteen 29. tammikuuta. Harala kertoi asiasta edustamalleen Tampereen Pyrinnölle samana päivänä, vähän ennen tiedotteen julkituloa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja