Stubb Ylelle ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta: Tapa puhua Venäjästä muuttunut

Näin Elina Valtonen kommentoi turvallisuuspoliittista selontekoa 2:00
Video: Näin ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi turvallisuuspoliittista selontekoa

Presidentti Alexander Stubbin mukaan torstaina julkaistu ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on historiallinen. Stubb kommentoi asiaa Ylelle Norjan vierailullaan.

Stubbin mukaan selonteko avaa uuden aikakauden.

– Selonteossa käsitellään Suomen turvallisuusuhkia aika suorasanaisesti, hän kertoi.

Presidentin mukaan selonteossa näkyy, että tapa puhua Venäjästä on muuttunut.

Selonteossa tarkennetaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa. Edellinen selonteko julkaistiin neljä vuotta sitten.

Stubbin arvopohjainen realismi pääsi selontekoon

Selonteossa näkyy myös uuden presidentin kädenjälki. Vuoden 2020 selonteossa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan todettiin olevan ihmisoikeusperustaista, mikä tarkoitti ihmisoikeusvaikutusten arviointia kaikessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa toiminnassa.

Nyt Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan todetaan pohjautuvan arvopohjaiseen realismiin, joka on ollut presidentti Stubbin lanseeraama lause. Selonteossa näkyy myös turvallisuuspoliittisen retoriikan vahvistuminen ja kansainvälisen ilmapiirin kiristyminen.

Selonteossa todetaan, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkein päämäärä on turvata Suomen itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus sekä estää Suomen joutuminen sotilaalliseen konfliktiin. Toiminnan perustaksi kuvataan muun muassa demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia.

Lue myös:

    Uusimmat