Stoltenberg: Jos kaasuputkea vastaan hyökättiin, Nato vastaa päättäväisesti

Näin Naton pääsihteeri Stoltenberg kommentoi Suomen ja Viron välisen kaasuputken vuotoa 1:14
Näin Naton pääsihteeri Stoltenberg kommentoi Suomen ja Viron välisen kaasuputken vuotoa

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan sotilasliitto vastaa päättäväisesti ja yhtenäisesti, jos Balticconnector-kaasuputken vaurioiden todistetaan johtuvan hyökkäyksestä. Stoltenbergin kommenteista kertoo uutistoimisto Reuters.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja muut viranomaiset kertoivat tiistaina Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vauriosta ja tietoliikennekaapelin viasta. 

– Jos se todistetaan hyökkäykseksi Naton kriittistä infrastruktuuria vastaan, vastaa Nato siihen yhtenäisesti ja päättäväisesti, Stoltenberg sanoi Naton puolustusministerien kokouksessa.

Vaurion uskotaan tapahtuneen ulkopuolisen tahon toimesta. Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttiläarvioi, että ilmaisutapa viittaa hyvin vahvaan näyttöön siitä, että kyseessä on sabotaasi.

– Kyllähän kaikki tässä viittaa että asialla on todennäköisesti Venäjä. Varmuudella sitä ei voida sanoa ilman näyttöä, mutta kaikki viittaa Venäjään, Penttilä sanoi.

Orpolta kysyttiin tiistaina tiedotustilaisuudessa, onko syytä epäillä venäläistä toimijaa. 

– Kerätään kaikki se tieto, joka saatavilla on eikä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tässä vaiheessa, Orpo sanoi.

Viron merivoimien komentajan Jüri Saskan mukaan "näyttää täsmälleen siltä kuin joku olisi repinyt sitä sivusta, ja betoni on murtunut tai irtoillut tuosta kohdasta".

Tämä ei ole vain Suomen asia, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori, kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnéll.

– Olemme osa puolustusliittoa. Tällainen sabotaasi kriittiseen infrastruktuuriin on hyökkäys ja sabotaasi koko Natoa vastaan. Kun Suomessa ja Virossa mietitään mahdollisia vastatoimia, niitä mietitään yhdessä koko liittokunnan kanssa, Limnéll katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat