Niinistö: Vauriot kaasuputkessa ja tietoliikennekaapelissa todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta toiminnasta

Pääministeri Orpo vastasi kysymyksiin kaasuputkivuodosta 3:53
Pääministeri Orpo kommentoi kaasuputkivuotoa ja tietoliikennekaapelin vaurioita eduskunnassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut X-palvelussa eli entisessä Twitterissä Suomen ja Viron välistä kaasuputkivuotoa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Niinistö kirjoittaa, että vedenalaisen infrastruktuurin vaurioituminen on otettu vakavasti, ja sen syitä on tutkittu sunnuntaista lähtien. Valtionjohto on ollut hänen mukaansa tilanteesta tiiviisti informoitu. 

– On todennäköistä, että sekä kaasuputken että tietoliikennekaapelin vauriot ovat seurausta ulkopuolisesta toiminnasta. Vaurioiden syy ei ole vielä selvillä, tutkinta jatkuu Suomen ja Viron yhteistyönä, Niinistö kirjoittaa. 

Hän korostaa Suomen olevan jatkuvasti yhteydessä liittolaisiinsa ja kumppaneihinsa, ja kertoo keskustelleensa tänään asiasta Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. 

– Nato on valmis avustamaan tutkimuksissa. Suomi on varautunut ja valmiutemme on hyvä. Näillä tapahtumilla ei ole vaikutusta huoltovarmuuteemme, hän kirjoittaa.

Myös Stoltenberg kommentoi uutistoimisto Reutersille, että Nato on valmis avustamaan tutkimuksissa sekä tukemaan liittolaisiaan.

Orpo: Kaasun saanti pystytään takaamaan

Pääministeri Petteri Orpon mukaan Suomen viranomaiset ovat käynnistäneet KRP:n johdolla tutkinnan. Orpo antoi tilanteesta lyhyet kommentit eduskunnassa kello 16.

Vaurioituneen kaasuputken lisäksi viranomaiset saivat sunnuntaina myös tiedon Suomen ja Viron välisessä tiedosiirtokaapelissa havaitusta viasta. 

– Hyvin todennäköisesti tämä vika sijaitsee Viron talousvyöhykkeellä. Viron merivoimat, jotka vastaavat asian selvityksestä tällä hetkellä, eivät ole vielä voineet vahvistaa tätä tilannetta, Orpo kertoo.

Orpon mukaan hallitus on seurannut tilannetta tiiviisti ja pitänyt yhteyttä myös yhtiöiden edustajiin. Tapahtuneen osalta vaihdetaan tietoja myös EU:n ja Naton kesken. Orpo kertoo keskustelleensa viimeksi tänään Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa.

Tapauksen tutkinta on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa, Orpo kertoo. Energiahuoltotilanne on kuitenkin vakaa. 

– Kyseessä ei ole meidän järjestelmäämme lamauttava teko. Tietenkin on huolestuttavaa, että tällaista tapahtuu. Kaasun saanti pystyään takaamaan Inkoon LNG-terminaalin kautta, jolla on riittävä kyky huolehtia meidän kaasun saannista myös tulevana talvena.

– Totean yhteenvetona, että tämä on vakava tapahtuma, viranomaiset ovat hereillä. Mitään pysyvää ongelmaa ei energiahuoltoomme tästä tule. 

Orpo ja useat viranomaiset pitävät tiedotustilaisuuden kello 17.30 tänään Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa. 

Juttua päivitetty kello 16.32: Lisätty pääministeri Petteri Orpon kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat