Limnéll kaasuputkisabotaasista: "Hyökkäys koko Natoa vastaan"

Limnéll: "On rauhan ja sodan aika ja siinä välissä erilaisia harmaan sävyjä – nyt yhä harmaampia sävyjä ilmassa" 1:56
Limnéll: On rauhan ja sodan aika ja siinä välissä erilaisia harmaan sävyjä – ja on nyt yhä harmaampia sävyjä ilmassa.

Kaasuputkisabotaasi on tietynlainen testi, sanoo kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.).

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja muut viranomaiset kertoivat tiistaina Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vauriosta ja tietoliikennekaapelin viasta.

Tämä ei ole vain Suomen asia, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori, kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnéll.

– Olemme osa puolustusliittoa. Tällainen sabotaasi kriittiseen infrastruktuuriin on hyökkäys ja sabotaasi koko Natoa vastaan. Kun Suomessa ja Virossa mietitään mahdollisia vastatoimia, niitä mietitään yhdessä koko liittokunnan kanssa, Limnéll katsoo.

Kaasuputken vauriokohta on paikannettu Suomen talousvyöhykkeelle. Pääministeri Orpon mukaan vaurio ei ole voinut syntyä putken tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun seurauksena.

Vaurion uskotaan tapahtuneen ulkopuolisen tahon toimesta. Orpolta kysyttiin tiistaisessa tiedotustilaisuudessa, onko syytä epäillä venäläistä toimijaa. 

– Kerätään kaikki se tieto, joka saatavilla on, eikä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tässä vaiheessa, Orpo sanoi.

Limnéll kaasuputkisabotaasista: ”Hyökkäys koko Natoa vastaan” 10:06
Katso Limnéllin ja kansanedustaja Atte Harjanteen (vihr.) haastattelu kokonaisuudessaan.

Testi, mutta kenen testi?

Limnéllin mukaan kaasuputkisabotaasi on "tietynlainen testi meille".

– Halutaan seurata, millä tavalla me toimimme tällaisessa tilanteessa, kun olemme Nato-maa ja uuden ajan edessä tällaisessa tilanteessa.

– Oli tekijä kuka tahansa, tällä hetkellä Suomen ja Naton ulkopuolella tarkasti seurataan, millaisiin toimenpiteisiin ryhdytään. Miten valtiojohto reagoi, miten nopeasti käynnistetään tutkinta, millaista apua Nato-maat antavat, miten media toimii, Limnéll luettelee.

Euroopan turvallisuustilanne kiristyi merkittävästi helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan. Syyskuussa 2022 Itämerellä Nord Stream ja Nord Stream 2 -putkissa havaittiin vuotoja. Nord Stream -vahingot aiheutti räjähdys, jonka tekijä ei ole tiedossa.

– Mahdollinen sabotööri pelaakin sillä, että voi olla vaikea osoittaa, kuka on jonkin asian takana. Kenellä on kykyä, kenellä mahdollinen motiivi ja riittävästi aihetodisteita, niin se on riittävä syy toimia, sanoo vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne.

"Yhä harmaampia sävyjä ilmassa"

Balticconnector-kaasuputken sabotaasin myötä Euroopan turvallisuustilanne "kiristyy entisestään", Limnéll toteaa.

– On rauhan ja sodan aika, ja siinä välissä on erilaisia harmaan sävyjä eli puhutaan hybridivaikuttamisesta. Näiden tietojen valossa yhä harmaampia sävyjä on ilmassa, Limnéll jatkaa.

Limnéll muistuttaa, että kun yhdessä paikassa tapahtuu, on syytä katsoa muuallekin.

– Yllätykset meidän turvallisuusympäristössämme tuskin tähän loppuvat.

Lue myös:

    Uusimmat