Sote viivästyy jälleen – keskusta ja kokoomus kiistoissa

2:52

Sote-uudistus viivästyy jälleen. Soten vallinnanvapauslakiesitys oli tarkoitus esitellä hallituspuolueiden eduskuntaryhmille tänään, mutta esityksen viimeistelyyn otettii ainakin viikon lisäaika.

Erimielisyydet ovat tiettävästi koskeneet esitykseen kuuluvaa asiakassetelin käyttöönottoa. Keskustan ja kokoomuksen vastuuministerit kiistivät kuitenkin tänään pontevasti, että puolueiden välillä olisi erimielisyyksiä.

Kokoomuksen arvellaan tavoittelevan asiakassetelin käyttöönottoa lähes kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Keskusta haluaa puolestaan rajata seteleiden käyttöä.

– Asiakassetelin sääntely on oltava tarkkarajaisempaa. Esityksessä on pykälä, jossa on listattu ne asiat, joissa seteli olisi käytettävissä ja johon maakunta on sitä tarjoamassa. Niitä voivat olla esimerkiksi asumispalvelut, kuntoutuspalvelut, kotipalvelut, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Ei meillä ole mitään erimielisyyksiä ollut. Meille on ollut selvää, mitä kaikkea esitykseen tulee. Yksityiskohtaiset perustelut pitää vielä tässä katsoa ja nyt on sovittu, että tuli lisäaikaa lukea niitä, sanoi sisäministeri Paula Risikko (kok.).

Esityksen tulisi läpäistä jälleen myös perustuslakivaliokunnan seula ja sen olisi oltava käytännössä toteutettavissa.

– Erityisen tärkeää on, että esityksellä on perustuslain kestävyys. On tietysti myös tärkeää, että sote on kokonaisuus, jossa julkisen talouden kestävyys voidaan varmistaa, Saarikko sanoi.

Keskustan ja kokoomuksen välit tulehtuneet

Valinnanvapauslain pitäisi olla valmiina lausuntokierrokselle marraskuun alussa. MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi, että puolueiden välillä on ministereiden vakuutteluista huolimatta kiistaa.

– Kyllä tässä kiistaa on. Kokoomus ajaa aika laajaa asiakassetelin käyttöä. Jos asiakassetelin käyttö laajenisi erikoissairaanhoitoon asti, se olisi voitto yksityisille terveysyrityksille. Tässä kohdassa keskusta painaa jarrua. Se on huolissaan julkisen terveydenhuollon tilasta ja siellä erityisesti sairaaloiden päivystyksistä. sanoi Kärki eduskunnasta.

Kärki arvioi, että keskustan ja kokoomuksen välit ovat suorastaan tulehtuneet.

– Toistuvasti hallituksessa on tilanne, että aamulla pitää pähkäillä, että mitä on illalla sovittu. Kun välit ovat tällaiset, silloin kannattaisi varmaan laittaa tiukemmin paperille, että mitä on sovittu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja