Mainos

Sosiaalijohtaja: 8-vuotiaan kuolemaa ei tule kuitata resurssipulalla

Lastensuojelussa eletään murrosaikaa. Helsingin sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilaisen mukaan käynnissä on kilpajuoksu siitä, pysyvätkö ammattilaisten metodit muuttuvan perhetilanteen ja yhteiskunnan mukana.

– Ovatko meidän välineemme jossain määrin vanhentuneita ajatellen sitä tilannetta, jossa perheet tällä hetkellä elävät? Voutilainen miettii.

Helsingissä kuoli toukokuussa 8-vuotias tyttö. Lapsen oloista raportoitiin toistuvasti Helsingin sosiaaliviranomaisille. Nyt tytön isä ja tämän naisystävä ovat syytettyinä murhasta. Heidät on määrätty mielentilatutkimukseen.

– Tässä on sattunut äärimmäisen järkyttävä tappio lastensuojelulle, Voutilainen sanoo.

"Pula työntekijöistä ei ole selitys"

Sosiaaliviraston johtaja ei kuitenkaan halua piilotella resurssipulan takana.

– En haluaisi turvautua siihen, mitä kaikki tarjoavat: että meillä ei ole resursseja. Haluaisin, että tämä asia tutkittaisiin moniulotteisemmin. Että uskallettaisiin kohdata kokonaiskuva – mikä on mennyt pieleen ja mikä ei. En lähtisi tätä purkamaan resurssikysymyksen kautta.

Suomen Lastensuojelun Keskusliiton mukaan Suomessa yhdellä sosiaalityöntekijällä saattaa olla huolehdittavanaan jopa 120 lasta. Helsingin sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilainen pitää lukua huolestuttavana.

– Helsingissä asiat ovat paljon paremmalla tolalla. Tuo luku on järkyttävän suuri. Tämä on ihan oikea asia miettiä, että miten paljon yksi ihminen pystyy hoitamaan. Suhdelukua voisi säätää hieman parempaan suuntaan.

Hänen mukaansa Helsingissäkin eletään resurssien kanssa "kädestä suuhun", vaikka tilanne on suhteellisesti maan paras. Erityisesti sosiaalitointa vaivaa pula pätevästä henkilökunnasta, vaikka akuutista resurssipulasta ei voi puhuakaan.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja