Mainos

Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla

Perussuomalaisten huima yli 14 prosentin kannatus kyselytutkimuksissa on saanut monet ajattelemaan, että puolue saa vaaleissa jo lähes 30 kansanedustajaa. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Kyselykannatuksen muuttuminen suoraan kansanedustajapaikoiksi on epätodennäköistä, joskin periaatteessa mahdollista.

Edustajapaikkojen saamisessa on monta taustatekijää. Keskeisiä ovat vaalijärjestelmä, puolueen ehdokasasettelu ja tietenkin äänestäjien käyttäytyminen. Puhetaidoillaan tunnetuksi tulleelle perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille on helppo antaa tukea kyselyissä. On kuitenkin muistettava, että häntä voi äänestää vain Uudellamaalla.

Suomessa noudatettava suhteellinen vaalitapa merkitsee sitä, että pienelläkin äänimäärällä voi tulla valituksi, kunhan puolueella on vaalipiirissä ääniä keräävä ykkösnyrkki. Todennäköistä on, että Soini kerää kevään vaaleissa muhkean äänisaaliin ja vie mukanaan eduskuntaan vähintään toisenkin ehdokkaan.

Viime vaaleissa Pirkko Ruohonen-Lerner tuli valituksi suhteellisen pienellä äänimäärällä, kun Soini keräsi jättipotin.

Tunnettavuudella oma merkityksensä

Muualla tilanne voi olla hankalampi. Pienissä vaalipiireissä vallitsee niin sanottu piilevä äänikynnys, minkä vuoksi jo yhden ehdokkaan läpimeno on vaikeaa. Viime vaaleissa tämän sai karsaasti kokea vihreiden entinen puheenjohtaja Tarja Cronberg. Hän sai Pohjois-Karjalassa yli 7000 ääntä mutta jäi valitsematta, kun puolue ei saanut riittävästi ääniä.

Markku Uusipaavalniemen loikkaus keskustasta oli yllätys. Sen sijaan hänen asettumisensa ehdolle Helsingissä ei sitä ole. Tällä perussuomalaiset sai Jussi Halla-ahon rinnalle toisen näkyvän ehdokkaan pääkaupunkiin.

Mutta onnistuuko perussuomalaisten ehdokasasettelu muualla? Onko kaikissa vaalipiireissä löydettävissä ehdokas, jonka taakse mahdollisesti jotain suurempaa puoluetta aiemmin kannattanut äänestäjä voisi asettua? Moni varmasti pohtii, antaako äänensä suhteellisen tuntemattomalle ehdokkaalle vai äänestääkö sittenkin vanhaa tuttua ja turvallista. Toisaalta perussuomalaisilla on eri puolilla maata paikallisesti varsin tunnettuja ehdokkaita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.