Mainos

Soini: Britannian lähtö EU:sta olisi katastrofi

Britannian lähtö EU:sta olisi katastrofi Euroopalle ja hankala paikka Suomelle, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Mahdollisuus, että Britannia lähtee Euroopan unionista on ulkoministeri Timo Soinin mukaan todellinen. Britannia äänestää EU-jäsenyydestään kesäkuussa. 

Soini arvioi torstaina Politiikan toimittajien tilaisuudessa, että saarivaltion lähtö voisi aiheuttaa ketjureaktion, jossa ensimmäisten lähtijöiden joukossa voisivat olla Tanska ja Hollanti. Kielteisestä kansanäänestystuloksesta alkaisi kuukausien mittainen neuvotteluprosessi, joka halvaannuttaisi EU:n päätöksenteon.

Britannian lähtö olisi Soinin mukaan vakava paikka, koska maa on EU:ssa suuri nettomaksaja, talous ja sotilasmahti. EU heikentyisi hänen mukaansa myös suhteessa Venäjään

Suomelle Britannia on ollut hyvä kumppani.

– Britit ajavat vapaakauppaa, järkevämpää sääntelyä, tiukempaa budjettikuria ja vähäisempää rahoitusta. Ei sellainen unioni kovin houkuttelevalta vaikuta, johon Britannia ei kuulu.

Äänestysprosentilla iso merkitys

Soini sanoo antavansa tunnustusta Britannian pääministerille David Cameronille siitä, että kansanäänestys järjestetään ja kansan annetaan päättää. Muutoin hän ei halua käydä neuvomaan, mitä brittien pitäisi tehdä.

Äänestysprosentilla ja sillä, kumpi leiri saa kannattajat liikkeelle, on Soinin mukaan iso vaikutus tulokseen.

– Jos äänestysprosentti on 30, britit lähtevät varmasti, koska vastustajat käyvät äänestämässä. Jos se on noin 40, se on siinä ja siinä. Jos se on 45 tai yli, varmasti jäävät.

Soini sanoo seuraavansa Britannian tilannetta päivittäin.  
Euroopassa on Soinin mukaan paljon muitakin epävakauden aiheuttajia. Pakolaiskriisin ja kansainvälisen tilanteen ohella monessa maassa on vaikeuksia saada kasaan toimintakykyistä enemmistöhallitusta. 

– Eurooppa on kaikkea muuta kuin vakaa. Eletään sellaista myllerrystä etten muista nähneeni sitten Neuvostoliiton romahtamisen.

2:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.