SM-liigan mestariluotsilta huolestunut vertaus Ruotsiin – asiantuntija naulaa suljetusta sarjasta: "Pelkuruutta, turmiollista suomalaiselle jääkiekolle"

2:43
Petteri Sihvonen linjaa: Suljettu SM-liiga on turmioksi suomalaiselle jääkiekkoilulle.

HPK:n mestariluotsi Antti Pennanen esitti huolensa suomalaisen jääkiekon tilasta MTV Urheilulle torstaina. Asiantuntija Petteri Sihvonen arvioi, että kaiken takana on SM-liigan pitäminen suljettuna. 

– Ihmiset ovat halukkaita pitämään saavutetuista eduista kiinni. 

Näin Antti Pennanen totesi, kun hän kertoi näkemyksiään suomalaisen seurajääkiekon tilasta.

HPK:n mestaruuteen viime keväällä luotsanneen ja pian Nuorten Leijonien päävalmentajaksi siirtyvän Pennasen mielestä Suomessa on tällä hetkellä 15 huippuorganisaatiota, mikä on auttamatta liian vähän, kun Ruotsissa sama lukema on noin 30.

Tämä vaikuttaa väkisin pelaajatuotantoon pitkässä juoksussa. Pennasen mielestä sarjajärjestelmää pitäisi uudistaa. 

– Yksi malli Suomessa voisi olla se, että olisi 10-12 joukkueen pääliiga ja 10-12 joukkueen kakkosliiga. Eli meillä olisi 20-24 huippuorganisaatiota, jotka ovat saman osakeyhtiön alla. Olen avoimen kilpailun puolestapuhuja ja se toisi siihen varmasti lisää boostia, hän ehdottaa.

Juttu jatkuu videon alla. 

3:05
Tulosruutu: Mestarivalmentaja Antti Pennanen näkee epäkohtia SM-liigan elinvoimaisuudessa.

Myös MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen nostaa keskiöön kilpailun – tai sen puutteen. 

– Suljettu liiga on ajan oloon turmioksi suomalaiselle jääkiekkoilulle. SM-liiga on tällä hetkellä kuin kuvitteellinen managerointisarja, jossa voi tehdä liikkeitä sinne sun tänne ilman, että koituu mitään aitoja kustannuksia. Jos näyttää, että niitä tulee, niin voidaan ryhtyä irvokkaaseen pelaajamyyntipeliin.

– Suljetussa sarjassa kilpailu on pois kilpailusta. Se ei ole optimaalinen asetelma, jossa pelaajat ja valmentajat voisivat kehittyä, Sihvonen linjaa.

Kun ylin sarjaporras on suljettu, Mestis-seurat ovat jääneet pyristelemään limboon. 

– Isossa kuvassa Mestis on pistetty härskisti marginaaliin. Siinä jätetään hyödyntämättä suomalaisen jääkiekon potentiaalia. Minun arvioni mukaan se on pelkuruutta, ettei uskalleta mitata parhaan Mestis-seuran kanssa keväällä sitä, kenen kuuluu pelata liigassa. Pelkuruus ei kuulu huippu-urheilun eetokseen, Sihvonen pamauttaa.

Viime vuosina SM-liigaan ovat nousseet kabinettien kautta Sport, KooKoo ja Jukurit. Sihvosen mielestä Jukurien ja Sportin "urheilullinen panos on ollut vaatimaton". 

– 15 joukkuetta on liikaa, ehkä 12 olisi parempi. Jukureita ja Sportia ei voi sen enempää arvostella, sillä ne ovat tämän rakenteen ongelmia. Ensin kaikki kynnelle kykenevät nostettiin, ja sitten pidettiin sarjaa kiinni, niin eihän siinä tällaisten seurojen tarvitsi piripinnassa edes pyristellä, Sihvonen summaa. 

Sihvonen perustelee kantaansa tarkemmin yllä olevassa haastattelussa.    

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja