Kalervo Kummola allekirjoittaa mestarivalmentaja Antti Pennasen näkemykset Liigan haasteista ja osoittaa ongelmien ydintä: "En koskaan ole ymmärtänyt"

Mestarivalmentaja Antti Pennanen näkee epäkohtia SM-liigan elinvoimaisuudessa 3:05
HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen näkee epäkohtia SM-liigan elinvoimaisuudessa.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen otti torstaina kantaa suomalaisen seurajääkiekon tilaan MTV Urheilun haastattelussa. Pennanen antoi kahden korkeimman sarjatason järjestämisestä ehdotuksen, jossa sekä Liiga että Mestis käsittäisivät 10-12 joukkuetta saman osakeyhtiön alla. 

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola yhtyy Pennasen ajatuksiin, mutta tiedostaa tosiasiat nykyisessä toimintaympäristössä.

Kummolan mukaan nykyisen 15 joukkueen sarjan ongelmat ovat silminnähtäviä.

– Olemme menettäneet paljon pelaajia KHL:ään, NHL:ään, AHL:ään, Sveitsiin, Saksaan ja Ruotsiin. Tuotanto ei oikein tahdo riittää (15 joukkueen sarjaan). Toisaalta siinä on etuna nuorten pelaajien kasvanut vastuu liigajoukkueissa. Se on myös yksi syy, miksi olemme pärjänneet niin hyvin esimerkiksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Asiassa on hyvät ja huonot puolensa, Kummola sanoo MTV Urheilulle.

Jääkiekkoliiton entinen pitkäaikainen puheenjohtaja painottaa, ettei käsillä olevaan ongelmaan ole helppoa ratkaisua.

– Pennasen esittämässä 10-12 joukkueen ratkaisumallissa olisi se hyvä puoli, että pääsarjan alle saataisiin Mestis, jossa olisi myös tasoa.

– Huono puoli on se, että tämä Liigan yhtiöittäminen - jota en koskaan ole ymmärtänyt - aiheuttaa sen, että on hyvin vaikea vähentää joukkuemäärää ja siirtyä avoimiin sarjoihin, Kummola muistuttaa.

Pennasen skenaarion toteutuminen vaatisi Kummolankin mukaan luopumista saavutetuista eduista. Osakeyhtiönä toimiva Liiga ajattelee tällä hetkellä ensin taloutta, sen jälkeen urheilua ja kilpailua.

– Esimerkiksi nykyisenkaltaiset rahakkaat TV-sopimukset varmistavat sen, ettei niistä (saavutetuista eduista) kovin helposti luovuta, Kummola sanoo.

Suomalaisten jääkiekkosarjojen hyvinvoinnista ja elinvoimaisuudesta vaikuttavat pitävän ääntä vain pelaajien kehittymisestä huolta kantavat tahot, kuten valmentajat. Laji-ihmisten ulkopuolella hiljaisuus huumaa korvia.

– Luulen tämän olevan varsinaisten jääkiekkoihmisten yhteinen huoli, mutta seuratasoilla on paljon talousihmisiä, jotka eivät ajattele niinkään jääkiekkoa. Heille tämä nykymalli on varmaan paikallaan.

Kummola jakaa Pennasen huolen Mestiksen tilasta. Todellinen porkkana seurojen toiminnan kehittämiselle puuttuu, näköalattomuus vaivaa.

– Mestiksen tilanne on vähän hankala, kun ei ole karsintamahdollisuutta. Tasaisia pelejä siellä on paljon, mutta osa halleista on aika pieniä. Olisihan Mestis aivan toista luokkaa, jos liigajoukkueita olisi vähemmän.

Kummola tiedostaa, että kysymys suljetusta Liigasta on hankala, mutta Jääkiekkoliiton pitkäaikaisen puheenjohtajan mukaan asiaa pitäisi pohtia. 

– Aina pitäisi pohtia, eikä jäädä tuleen makaamaan. Mikään ei saisi olla pysyvää. Aina pitäisi mennä eteenpäin ja kehittää asioita.

Lue myös:

    Uusimmat