SM-liiga pohtii useita eri ratkaisuja seurojen talousahdingon lievittämiseksi – "On selvää, että kustannussäästöjä täytyy hakea"

Monet SM-liigaseurat ovat tällä hetkellä taloudellisesti ahtaalla koronaviruksen aiheuttamien haasteiden vuoksi. SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo osapuolien tekevän jatkuvasti yhteistyötä tilanteen selvittämiseksi.

MTV Urheilu kertoi maanantaina, että useat seurat harkitsevat pelaajiensa lomauttamista koronavirustilanteen aiheuttamien taloushuoliensa hillitsemiseksi. SM-liiga tekee päivittäin kovasti töitä tilanteen helpottamisen eteen. Keskusteluja käydään niin pelaajayhdistyksen kuin seurojenkin kanssa tiiviisti.

– Kaikki haluavat löytää mahdollisimman järkevän ratkaisun, jossa kaikki tietää, että kaikki joutuvat siihen jollain tavalla osallistumaan. Olemme hyvässä keskusteluyhteydessä tuoneet pelaajayhdistykselle esiin sen, miltä tilanne näyttää, Kallioniemi kertoo MTV Urheilulle.

– On tärkeintä, että olemme tuoneet puolin ja toisin näkemyksiä ja tilannekuvia pöytään. On mahdollista, että syntyy tietty perusraami, jota jokainen työnantaja omalla tavalla soveltaa. Tärkeintä on, että keskusteluyhteys on päällä.

Osa seuroista on aloittanut jo yt-neuvottelut hillitäkseen koronavirusepidemian aiheuttamia taloushuolia. Lomautusten kohteeksi ovat joutuneet jo toimistotyöntekijät, mutta viimeaikaisten tapahtumien valossa pelaajatkaan eivät ole turvassa.

– Tässä kohtaa on selvää, että kustannussäästöjä täytyy hakea, ja onkin jo haettu kaikilta muilta osastoilta. Nyt on osa seuroista aloittanut keskusteluja myös pelaajien kanssa. Kukaan ei siitä tilanteesta nauti, mutta kaikki ovat ymmärtäneet, että olemme samassa veneessä, Kallioniemi selventää.

Kiekkoilijoiden lomauttaminen tulee mahdolliseksi keskiviikkona 1. huhtikuuta, kun hallitus tiedotti tiistaina työlainsäädännön väliaikaisesta muutoksesta, joka mahdollistaa myös määräaikaisten työntekijöiden lomauttamisen. SM-liiga on seurannut tilannetta tarkkaavaisesti.

– Olemme seuranneet tätä väliaikaisen lakimuutoksen valmistelua. Seurajohtajien vastuulla on katsoa kaikki mahdolliset keinot ja tehdä ratkaisu, mitä keinoja otetaan käyttöön. Nyt on jo lomautettu, osa-aikaistettu ja vakituista henkilökuntaa on pienennetyllä palkalla, Kallioniemi sanoo.

– Henkilöstön kulut ovat selkeästi isoin kuluerä ja pelaajien palkat siitä vielä suurin erä. Kun säästöille on kova tarve, on selvä, että sitäkin katsotaan. Se on yksi mahdollisuus koko siinä työkalupakissa. Tilanne on hyvin akuutti ja kiireellinen.

Ruotsin SHL teki hiljattain yllättävän ja jopa rajunkin ratkaisun, kun se ilmoitti jäädyttävänsä kaikki jääkiekon pelaajasiirrot ja jatkosopimukset toistaiseksi. Suomessa vastaavanlaisiin toimiin ei olla ryhtymässä, mutta maailmalla vallitseva tilanne on luonnollisesti vaikuttanut myös siirtomarkkinoihin.

– Se voisi olla juridisestikin aika haastava sellaista päätöstä tehdä. Päivänselvää, että pelaajahankinnat ovat jäissä ympäri maailman.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja