Osa SM-liigapelaajista saamassa karun viestin - koronavirus pakottaa seuroja hyödyntämään lakimuutosta

4:49
Korona rusentaa jääkiekon SM-liigaa – "Seurojen talous ja tulevaisuus on täysin auki"

MTV Urheilun saamien tietojen mukaan useampi jääkiekon SM-liigaseura harkitsee pelaajiensa lomauttamista, kun koronaviruskriisin aiheuttama väliaikainen muutos työlainsäädännössä astuu voimaan mahdollisesti jo tällä viikolla.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen totesi viime torstaina Tulosruudun jutussa (pääkuvassa), että seurat joutuvat ottamaan kaikki keinot käyttöön yrittäessään selvitä koronaviruspandemian asettamista taloudellisista haasteista. Samalla hän totesi, että pelaajien on otettava osaa talkoisiin.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n eli pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela toivoi, että pelaajat saavat palkkansa sovitusti huhtikuun loppuun saakka, minkä jälkeen kompromissien tekeminen olisi helpompaa. Hän nosti esiin myös mahdolliset pelaajien lomautukset, minkä väliaikainen lakimuutos mahdollistaisi.

Lakimuutokseen toteutuessa työnantaja voi lomauttaa myös määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän. Yt-neuvotteluista on ilmoittanut jo viisi seuraa, ja MTV Urheilun tietojen mukaan muutamat pienemmät ja taloudellisesti heikommassa asemassa olevat seurat ovat käyneet keskusteluja pelaajien lomauttamisesta. Ja mukaan on yritetty saada SM-liigan sisällä jopa vakavaraisempia seuroja.

Osa liigaseurojen johtohenkilöistä suostui kommentoimaan tilannetta MTV Urheilulle, osa kieltäytyi. Kysymyksiin vastanneilla oli hyvin samankaltainen viesti: kaikkia keinoja pohditaan. 

– Me tulemme kaikki mahdolliset keinot miettimään ja käyttämään, jotta selviämme tästä. Se, että pystymme selviämään tästä, on varmasti se isoin asia, Vaasan Sportin urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä toteaa.

– Emme ole vielä tehneet päätöstä, miten toimimme. Varmasti kaikki joutuvat tähän jollain lailla osallistumaan, jotta firmat pysyvät hengissä. Käymme pelaajien kanssa keskustelua ja pohdimme, millä keinoin voisimme selvitä mahdollisimman pienin vaurioin. Katsotaan, jos löytäisimme jonkun paikallisen sopimisen mallin, SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen linjaa.

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman sanoo, että seurajohto on jo keskustellut pelaajiston kanssa Kuopiossa.

– Kaikki ymmärtävät, että olemme tällä hetkellä tilanteessa, joka ei ole pelaajien, henkilökunnan tai työnantajan vika. Mutta tämä vaikuttaa kaikkien elämään. Perusviesti on, että kaikkia tämä tulee jollain tavalla kolhimaan ja pitää varautua siihen, etteivät hommat jatku ihan samanlaisena kuin ilman koronavirusta, Saksman summaa.

Mikäli työntekijä, eli tässä tapauksessa pelaaja, lomautettaisiin, olisi hänellä oikeus purkaa työsopimus välittömästi ja vaihtaa työpaikkaa, mikäli saisi tarjouksen jostain muualta.

Pelaajayhdistys ei hyväksyä lomautuksia

Puheita pelaajien mahdollisista lomautuksista on kantautunut myös pelaajayhdistyksen johdon korviin. Se onkin lähestynyt kirjallisesti SM-liigan toimitusjohtajaa Riku Kallioniemeä asian tiimoilta.

Pelaajayhdistyksen viesti on ollut selvä: se ei hyväksy pelaajien lomautuksia missään olosuhteissa ja toivoo, että asiaan haettaisiin muita ratkaisuja.

Asiassa ei voi tehdä yhteistä linjausta SM-liigan sisällä. Yksittäisten seurojen ja niiden palkkaamien pelaajien on siis päästävä yhteisymmärrykseen siitä, miten koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset tappiot hoidetaan. 

Kulisseissa on puhuttu myös siitä pitäisikö Suomessa ottaa mallia länsinaapurista. Ruotsissa pelaajasiirrot laitettiin jäihin toistaiseksi. Suomessa tähän ei ole kuitenkaan mahdollisuutta, sillä se on vastoin pelaajayhdistyksen ja SM-liigan välistä sopimusta. Tässä vaiheessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto voisi puuttua asiaan, mikäli asia vietäisiin heidän pöydälleen. 

Pelaajayhdistyksen ja SM-liigan välinen yleis- ja pelaajasopimus on päättymässä 30. huhtikuuta, ja osapuolten on tarkoitus istua alas seuraavan kerran huomenna tiistaina. Asialistalla tulee olemaan uuden sopimuksen lisäksi myös mahdolliset pelaajien lomautukset.

Juttua korjattu klo 20.10:  SM-liigalla ja pelaajayhdistyksellä ei ole työehtosopimusta, vaan yleis- ja pelaajasopimukset.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja