Mainos

Skitsofrenia lyhentää elinikää 15 vuodella

Skitsofreniaan sairastuvat kuolevat edelleen muuta väestöä nuorempina, vaikka skitsofrenian hoito on parantunut vuosien varrella. Tuore meta-analyysitutkimus osoittaa, että skitsofreniaan sairastuvat menettävät eliniästään noin 13–15 vuotta.

Tulokset perustuvat 11 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ympäri maailmaa. Niiden perusteella skitsofreniaa sairastavan odotettavissa oleva elinikä on miehillä noin 60 vuotta ja naisilla 68 vuotta. Potilaiden elinajanodote on alhainen varsinkin Afrikassa ja Aasiassa. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 250 000 potilasta.

Meta-analyysi vahvistaa ja laajentaa aiempien tutkimusten tuloksia. Niiden perusteella skitsofreniapotilaiden suurempi kuolleisuus ja lyhyempi elinikä selittyvät todennäköisesti muilla sairauksilla, kuten diabeteksella ja sydäntaudeilla, jotka ovat yleisiä mielenterveyspotilailla. Myös tupakointi, päihteiden käyttö ja huono ravitsemus ovat yleisiä skitsofreniapotilailla. Potilaat niin ikään hakeutuvat ja pääsevät lääkäriin muuta väestöä heikommin.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Noin yksi ihminen sadasta sairastuu skitsofreniaan elinaikanaan. Miehet sairastuvat skitsofreniaan yleensä 20–28 vuoden iässä ja naiset keskimäärin muutamaa vuotta vanhempina. Varsinkin miehillä skitsofrenia johtaa usein syrjäytymiseen, naimattomuuteen sekä alhaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.