Skandaalit repivät Espanjan hovia – suosio pohjamudissa

Espanjan hovin maine on vaakalaudalla ja kannatus laskee.

Eilen tiistaina uutisoitiin Espanjan prinsessa Cristinan ja hänen miehensä veropetossyytteistä. Kyseessä ei kuitenkaan ole ainoa Espanjan hovin mainetta viime vuosina ryvettänyt asia.

Hovin suosion alamäki alkoi huhtikuussa 2012. Silloin kuningas Juan Carlos lennätettiin Madridiin lonkkaleikkaukseen salaisella elefantinmetsästyssafarilla Botswanassa sattuneen onnettomuuden jälkeen.

Espanjassa närkästyttiin sekä salailun että kalliin elefantinmetsästyksen takia. Suurriistan metsästykseen panostaminen koko maan ollessa talouskriisin takia säästökuurilla katsottiin vähintäänkin mauttomaksi. Matkan naisseuralainen ei ollut Espanjan kuningatar Sofia. Myöhemmin Juan Carlos pyysi tekojaan julkisesti anteeksi.

Kiusallinen metsästysonnettomuuden jälkeen Juan Carlosin terveyden on arveltu huonontuneen huomattavasti. Viime loppiaisena Espanjan kuningas takelteli juhlapuheessaan, vaikka myöhemmin hovi laittoi epävarmuuden vähäisen lukuvalon syyksi.

Cristina ei enää edusta hovia

Uusimpana skandaalina Espanjan kuningashuoneen mainetta nakertaa myös kuninkaan keskimmäisen lapsen, prinsessa Cristinan ja hänen miehensä, kuninkaan vävyn oikeusprosessi.

Cristinan mies, entinen olympiatason käsipalloilija Iñaki Urdangarin, on muutamassa vuodessa muuttunut unelmavävystä epätoivotuksi henkilöksi Espanjan hovissa. Urdangarinia syytetään muun muassa veropetoksesta ja asiakirjojen väärentämisestä.

Prinsessa Cristinaa kuultiin jo taannoin oikeudessa, mutta hänen ja miehensä tapausta selvittävä mallorcalainen tuomioistuin on kutsunut prinsessan kuultavasi uudestaan 8. maaliskuuta. Cristinaa epäillään rahanpesusta ja veropetoksesta pariskunnan yhteisomistuksessa olleen yhtiön Aizoonin kautta.

Aizoon maksoi espanjalaislehtien mukaan sekä Cristinan että koko perheen yksityisiä kuluja veroja kiertäen. Firman piikkiin pantiin muun muassa Cristinan yksityiset salsatunnit ja pariskunnan lasten syntymäpäiväjuhlakuluja ja muita perhejuhlia.

Espanjan hovi on viestittänyt tyytyvänsä oikeuden ratkaisuun. Cristina ja Iñaki Urdangarin eivät enää ota osaa Espanjan hovin julkisiin esiintymisiin.

Hoviin kohditunut negatiivinen julkisuus alkaa näkyä kannatusluvuissa. El Mundo -lehden kyselyn mukaan enää alle puolet espanjalaisista kannattaa monarkiaa ja 69 prosenttia ei usko Juan Carlosin pystyvän palauttamaan Espanjan hovin mainetta.

(HANNU ARVIO, Barcelona)

Lue myös:

    Uusimmat