Sisusta tekstiileillä

Erilaiset tekstiilit, verhot, tyynyt, pöytäliinat, sängynpeitot ja matot ovat oleellinen osa sisustusta. Ne tuovat kotiin koristeellisuutta, lämpöä ja värikkyyttä sekä luovat tilaan kodikkuutta ja suojaista tunnelmaa. Tekstiileillä on myös helppo muuttaa huoneen tunnelmaa.

Useimmiten helpoin ja edullisin tapa saada kodinsisustukseen vaihtelua on hankkia uudet tekstiilit. Kesällä yleisilme voi olla kevyempi ja talvella taas tekstiileillä halutaan ehkä tuoda tiloihin lämpöä ja tunnelmaa.

Tilanteesta riippuen tekstiilien avulla tiloihin voi luoda esimerkiksi lämmintä, valoisaa, rauhallista, eloisaa tai sähköistä tunnelmaa. Kuvittele vaikka täysvalkoinen huone. Ripaus väriä, vaikkapa punaiset verhot, antaa heti huoneeseen elävyyttä ja lämpöä. Värikäs sohvahuopa, matto, gobeliini tai pöytäliina kiinnittävät huomiota ja muuttavat tilan aivan erilaiseksi.

Tekstiilien valintaan kannattaa uhrata aikaa. Kankaiden sopivuutta voi testata vertailemalla näytetilkkuja huoneen muihin väreihin, seiniin ja huonekaluihin. Tekstiilejä voi käyttää myös yhdistävänä tekijänä esimerkiksi eri tilojen välillä.

Tarkkana keittiössä ja makuuhuoneessa

Tekstiileillä sisustamisessa kannattaa ottaa huomioon miten valo osuu niihin - valo nimittäin muuttaa värejä. Valoisassa huoneistossa voi käyttää tummempia tekstiilejä kuin varjoisassa. Verhoja valitessasi ota huomioon paitsi ikkunan muoto, ja se paljonko valoa ikkunasta tulisi päästä sisään, myös se tunnelma mitä toivot verhojen viestivän. Toki verhojen on myös sovittava huoneen tyyliin. Kevyet, kukalliset puuvillaverhot voivat näyttää omituiselta korkeissa jugendhuoneistossa ja paksut samettiverhot kesämökillä.

Makuuhuoneessa kodin tekstiilit pääsevät ehkä parhaiten edukseen, koska tekstiileillä verhottavia pintoja on runsaasti. Pelkästään sängynpeiton vaihtaminen toiseen vaikuttaa ratkaisevasti huoneen tunnelmaan. Olohuoneessa tunnelman saa taas nopeasti muutettua vaihtamalla tuolien ja sohvan päälle uudet irtopäälliset.

Kuviot elävöittävät

Kuviot kuuluvat sisustamisen peruselementteihin, sillä ne tuovat tilaan luonnetta ja syvyyttä. Kuviot muuttavat nopeasti koko tilan olemusta. Huone, jonka seinät, lattia, huonekalut ja tekstiilit ovat kaikki tasapintaisia ja yksivärisiä näyttää helposti lattealta.

Kuvioinnin laatu vaikuttaa lopputulokseen. Säännölliset kuviot sopivat rauhallisiin tiloihin ja vapaamuotoiset ja epäsymmetriset taas huoneisiin, joiden tunnelman toivotaan olevan energiaa ja voimaa antava. Isot kuviot näyttävät lähentyvän ja pienet etääntyvän katsojasta. Siten iso huone, johon sijoitetaan suuria kuvioita, näyttää pienenevän, ja pieni huone, johon sijoitetaan pienikuviollisia tekstiilejä, taas vastaavasti suurenevan.

Pienetkin kuviot elävöittävät, ja väriä voi olla kankaassa vain niukasti. Esimerkiksi itämaisesti kuvioidut tyynyt, torkkupeitto tai verhot antavat heti sisustukseen ripauksen idän eksotiikkaa.

Siistit raidat taas luovat asiallisen vaikutelman, käsinmaalatut kuviot tuovat spontaaniutta ja suuret, huonekalukankaista lainatut kukat tehostavat viktoriaanisen loiston tunnelmaa. Kuviollisten ja keskenään erilaisten tekstiilien käytössä ei kannata kuitenkaan sortua liioitteluun, sillä lopputuloksena on levoton tila, jossa kukaan ei viihdy.

Muista myös gobeliinit ja matot

Jotkut tekstiilien kuvioaiheet ovat muita suositumpia. Kukka-aiheita käytetään yleensä romanttisen tunnelman luomiseen. Maalaistyyliin taas kuuluvat eläin-, luonto- ja maisemakuviot. Pienet ja sirokukkaiset kankaat sopivat kesämökkityyliin tai makuuhuoneeseen. Kukkiin voi myös yhdistellä ruutua tai raitaa. Yhdistävänä tekijänä kannattaa käyttää väriä tai yhteneväisiä tai yhteensopivia muotoja.

Geometriset muodot, erilaiset ruudut ja raidat ovat ajaton valinta. Näitä klassikoita on käytetty tekstiileissä jo satojen vuosien ajan. Joskus täysin erilaisista elementeistäkin tulee yhdistettynä hauska lopputulos. Tästä klassisena esimerkkinä on tilkkupeitto.

Erityisen tehokkaita ovat tietysti myös erilaiset matot. Uusinta sisustusideaa edustavat seinälle tarkoitetut taidematot. Yhtä hyvin seinätekstiiliksi sopii vaikka vanha gobeliini, ryijy tai moderni tekstiilitaideteos.

Materiaalit käyttötarkoituksen mukaan

Kun valitset kodintekstiilejä, kiinnitä huomiota myös siihen, millaista materiaalia valitsemasi tekstiilit ovat. Kiiltävät kankaat heijastavat valoa mattapintaisia enemmän ja luovat tilaan säihkyvän, rikkaan, asiallisen ja urbaanin vaikutelman. Nukkaiset ja karvapintaiset kankaat taas kutsuvat loikoilemaan, rentoutumaan ja koskettelemaan. Pitsi muistuttaa menneistä vuosikymmenistä ja maalaisromantiikasta.

Ulkonäön lisäksi kannattaa miettiä paljonko kulutusta minkin tekstiilin tulee kestää - ja kuinka usein sitä tullaan pesemään. Materiaali kannattaa tietysti valita käyttötarkoituksen mukaan. Vaihtoehtoja on monia. Villa on ääntä eristävää ja lämmittävää. Puuvilla on edullisinta, mutta joihinkin tiloihin ehkä liian arkista. Monesti paras vaihtoehto onkin yhdistellä eripaksuisia ja erilaisia kankaita sopivassa suhteessa. Tehokkainta on luoda harkittuja kontrasteja, sijoittaa esimerkiksi nahkasohvalle pehmeä tyyny tai muuten pelkistettyyn keittiöön pehmeä samettiverho.

Kokonaisuuteen sopivia valintoja

Kokonaisuus ratkaisee, joten valittavien tekstiilien tulisi tietysti sopia huonekaluihin ja tilan luonteeseen. Kulmikkaiden muotojen kanssa voivat toimia pyöreät pehmentämässä, mutta ei aina. Mitään suoraa sääntöä tekstiilien käytöstä niin kuin ei muustakaan sisustamisesta ole olemassa.

Jotkut tilat sallivat useita erilaisia tekstiilivalintoja, kun taas etenkin vanhojen, omalaatuisten tilojen tekstiilien valinta vaatii ammattitaitoa. Onneksi jokainen voi omassa kodissaan kuitenkin toteuttaa vapaasti omaa makuaan.

Aloita vaikkapa tarkkailemalla millaisia muotoja ja värejä tilassa on ennestään ja millainen sen tunnelma on. Mieti sitten millaisen haluaisit huoneen olevan. Maistele erilaisia värejä ja kuoseja, pohdi materiaalien sopivuutta - ja vertaile. Ja lopuksi - valitse ne tekstiilit, jotka tuovat kotiisi eniten hyvää oloa.

Teksti: Nina Pinjola
Kuvat: Luhta Home

Lisätietoja aiheesta:
Hyvän olon sisustus, WSOY
Kodin huonekalu ja sisustuskirja, Helsingin Sisustajan Kustannus
Sisustustyylit, Otava
Huone ajan peilin

Lue myös:

    Uusimmat