Sisusta luovasti kotona

Kodin sisustuksessa näkyy asukkaan persoonallisuus, se mistä hän pitää ja se mitä hän arvostaa. Unohda siis, miltä näyttää ns. keskivertokoti ja löydä itsellesi mieleiset ratkaisut. Ota vinkkejä lukijoidemme lähettämistä esimerkeistä. - Et tarvitse paksua lompakkoa ollaksesi hyvä sisustaja.

E niin kuin EKONOMIA

Kun käytössä ei ole paljon rahaa jäävät käynnit sisustuskaupoissa vähiin. Kirpputorit, kierrätyskeskukset ja mummon vintit ovatkin pienibudjettisen sisustajan aarreaittoja. Itsetehty kunnostustyö on vaivan arvoinen, kun vanha kuluneen näköinen esine saa uuden elämän. Pieni budjetti voi siis tavallaan edistää luovuutta!
-Vanhasta tavarasta saa kaikkea kivaa, esim. sateenvarjot säilöön voikirnuun, vanhasta isosta/korkeasta tynnyristä saa hyvän pöydän teettämällä siihen sopivan pöytälevyn ja baarijakkarat viereen.

- Sain huutokaupasta kylkiäisenä ovettoman rengonkaapin, joka oli ollut vuosikymmeniä ulkosalla. Maalia ei ollut yhtään, puunsyyt erottuivat kohoumina. Pesin kaapin hartaasti ja kiinnitimme sen sinisen kamarimme seinälle. Nyt tämän kaapin kolmella hyllyllä on kokoelma vanhoja esineitä pläkkipeltisistä leikkikaluista 1960-luvun lasiin, ja se on alituinen ihailun kohde. Yläreunassa on vuosiluku 1841.

- Teen itse vuodesohvan irtopäälliset sekä sävyyn sopivat tyynyt. Vielä kun katsoo verhot sopivat sävyltään uudistuu kodin ilme kummasti, eikä tule kalliiksi.

- Köyhänä opiskelijana vuosia sitten olin pahasti kirjahyllyn tarpeessa. Kävin pyytämässä läheiseltä työmaalta ylimääräisiä tiiliä ja lautaa. Pesin tiilet ja hioin laudat ja kokosin niistä itselleni hyllyn. Tosi hyvä hylly onkin.
Aina ei edes tarvitse lähteä oman kodin ulkopuolelle löytöjä tekemään. Hyllyjä ja laatikoiden kätköjä kannattaa katsella "sillä silmällä". Vanhat valokuvat ja käsityöharvinaisuudet voivat antaa mukavan säväyksen huoneen yleisilmeeseen.

Arjen estetiikka

Aivan kuten vaatetuksessa ja meikkauksessa, kannattaa sisustuksessakin häivyttää huonoja puolia ja korostaa hyviä. Käytännössä moni sisustusongelma ratkeaa riittävien säilytystilojen myötä. Joku on keksinyt "piilottaa" lattialla risteilleet sähköjohdot rottinkikoriin. Toinen on rakentanut suojakaapin kylpyhuoneen pesukoneen ympärille. Kun epäesteettiset johdot ja laitteet on saatu piiloon tulevat kauniit yksityiskohdat paremmin esille.

- Ruma komeron tai kaapin ovi saa kyytiä. Sen tilalle voi käyttää kaunista pitsein koristeltua lakanaa. Ompelet vain nauhakujan ja "verho" on helppo siirtää sivuun, kun kaapista jotain tarvitset.
- Musiikin suurkuluttajana minua häiritsi pitkään kivojen CD-laatikoiden puute. Ratkaisin ongelman päällystämällä levykaupoista imaiseksi saatavia pahvilaatikoita kontaktimuovilla. Mikään ei voita hienoa teak-jäljitelmää.

- Laita pöydälle isoon kauniiseen kulhoon merisuolaa ja suolan joukkoon pari tuikkua. Tosi kaunis palaessaan. Sen lisäksi merisuola kuulemma imee itseensä tunkkaista hajua eli toimii tavallaan ilmanraikastimena.

Poikkea totutusta

Luovuus on joskus määritelty kyvyksi yhdistää tutut asiat uudella tavalla. Myös sisustamisessa voi tällainen luova ajattelu tuoda raikkaita, yllättäviä ja toimivia tuloksia. Kukaan ei pakota sisustamaan ns. keskivertokodin mukaan. Esineiden ja asioiden asettaminen totutuista paikoista uusiin yhteyksiin toimii usein myös keskustelun herättäjänä. Laita siis lakanat verhoiksi ja verhot päiväpeitoksi, jos siltä tuntuu ja hyvältä näyttää. Toimivaksi havaittu vihje on asettaa vanhat taitettavat puutikkaat kenkä- tai kukkatelineeksi. Myös erityisesti juhlien koristelua miettiessä kannattaa katsella ennakkoluulottamasti ympärilleen.

- Vanhassa purkuun menevässä pihavarastossa oli suunnattoman kauniit ikkunat. Otin pokat irti, lasit (mitä jäljellä oli) pois, pieni harjaus teräsharjalla ja valkolakkaus päälle. Taakse peili ja ripustuskoukut ja mitä kaunein sisustuspeili oli syntynyt.

- Minulla on kaunis valkoinen lasiovellinen kirjahylly eteisessä - keskustelua herättämässä, poissa olohuoneesta ja työhuoneesta seinätilaa viemästä, kaikki käden ulottuvilla. Pitää kirjat ja lukemisen aina mielessä.

- Käytiin juhlissa raparperinlehtiä tarjoilualustana leivonnaisille.

Muunneltavuus

Muodin ja mielialojen muuttuessa moni kaipaa sisustukseenkin vaihtelua. Myös esim. perhekoon kasvaminen voi luoda uudenlaisia tarpeita tilajaon suhteen. Lisähuoneita halutessa voi kiskoilla liikuteltava tilapäinen huoneenjakaja olla riittävä ratkaisu. Joka tapauksessa se on huomattavasti helpompi ja huokeampi toteuttaa kuin kiinteän seinän pystytys.

Minkä tahansa huoneen ilmettä piristää vaihtuva taidenäyttely. Omia tai lasten piirrustuksia voi laittaa vaihtokehyksiin tai kiinnittää pikkuklipseillä ohueen vaijeriin seinälle.

Sisustuksella voi mukailla vuodenaikojen vaihtumista.

- Nallekokoelmani sijoitin vanhaan rottinkiseen pyykkikoriin. Nallet ovat nyt samassa paikassa ja helposti siirrettävissä ja esillä.
- Minulla on lattialla eri korkuisia Festivo-kynttilänjalkoja noin 15 kappaletta olohuoneen tyhjässä nurkassa. Vaihdan niihin kynttilän väriä ja muotoa vuodenaikojen mukaan ja naäin minulla on aina piristävä, uusiutuva sisustuselementti olohuoneessani.

- En käytä joka huoneessa verhoja, vaan maalaan ikkunoihin kauniita kuvia sormiväreillä. Värit lähtevät pois kylmällä vedellä, kun haluan vaihtaa kuvan.

Persoonallisuus

Ripaus persoonallisuutta ei ole pahitteeksi. Anna vieraidesikin nähdä millainen ihminen kodissasi asuu. Jos keräät keraamisia kannuja, laita kannukokoelmasi rohkeasti esiin. Jos taas rakastat kirjoja, laita kirjahylly kunniapaikalle. Muista kuitenkin kohtuus - älä uuvuta muita omilla erikoisuuksillasi. Jos notkuvat kirjakasat ovat vastassa jo ovella, lattiasta kattoon, voi vieraasta tuntua, että ilma loppuu kesken ja seinät kaatuvat päälle. Kuuntele myös muita perheenjäseniä.

- Rakastan paljon tatuointeja ja sain idean maalata boordimaisen tribaalikuvion makuuhuoneen seinille.

- Ostin kirpputorilta ränsistyneitä ja vanhoja puisia hengareita joihin ripustimme lapsuusajan muistorikkaimmat vaatteet: pienet lappuhaalarit ja poikamaisen tytön ainoan röyhelöisen prinsessamekon.

- Lapsen ja omasta kädestä tehdyt kipsimallit koristavat seinää kirjahyllyn yläpuolella.

- Kiinnitin eteisen seinälle runo- ja aforismilappuja ja muuta ajattelemisen aihetta antavaa teksti- ja kuvamateriaalia. Niitä on kiva katsoa ja miettiä, kun pistää ulkovaatteita päälle.

Tehdessä oppii

Viihtyisän sisustuksen voi saada pienellä rahalla. Alussa silmä ei ehkä ole harjaantunut löytöjen tekemiseen kirpputoreilla ja vinteillä, mutta kokemuksen ja hyvien esimerkkien myötä oppii erottamaan jyvät akanoista. Mikäli innostus sisustamista kohtaan kasvaa, voi lisää ideoita hakea kirjoista ja lehdistä. Myös sisustussuunnittelun peruskursseja järjestetään työväenopistoissa.

Teksti: Leena Norta


(Jutussa olleet esimerkit ovat edellisen KOTI-kilpailumme satoa, kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille. Uuteen kilpailuun pääset tästä.)

Remontointiin ja mm. eri materiaaleihin liittyviä kysymyksiä voit lähettää Sakelle täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja