Sisäministeri Ohisalo Ylellä: Rajoituksia voidaan alueiden lisäksi kohdentaa tiettyihin ihmisryhmiin: "Toivon, ettei jouduta ottamaan kovempia keinoa käyttöön"

Älä soita poliisille nuorisolaumasta tai ulkona liikkuvasta vanhuksesta – poliisijohtaja kertoo, miten poliisi valvoo poikkeustilan rajoitustoimia 5:34
Näin poliisivoimat valvoo poikkeustilan rajoitustoimia Suomessa. Pian valvonnan aste saattaa nousta.

Sisäministeri Ohisalon mukaan liikkumisrajoituksia voitaisiin kohdentaa alueellisten rajoitusten lisäksi tiettyihin ihmisryhmiin.

Yle TV1:n haastattelussa käynyt Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo hallituksen käyvän tällä hetkellä lävitse valmiuslain pykälän 118 käyttöönottoa ja sitä, voisiko ihmisten liikkumista rajoittaa.

Ohisalo kuitenkin muistuttaa, että kynnys sen käyttöönottamiseen on suuri. Tällaisia päätöksiä ei Ohisalon mukaan voi tehdä yhdessä yössä.

– Se tarkoittaa ihmisten perusoikeuksien rajoittamista. Ei ole pieni kynnys lähteä tekemään tällaista. Asiantuntijoiden ja viranomaisten pitää perustella se niin hyvin. Sen takia tässä myös kestää, hän kertoo.

Jos rajoitukset otettaisiin käyttöön, voitaisiin se sisäministerin mukaan ottaa käyttöön vain päivien varoitusajalla. 

Rajoitetaanko ikäihmisten liikkumista?

Ohisalo kertoo Ylen haastattelussa, että kaikki toimet tähtäävät tällä hetkellä siihen, että sairaanhoitojärjestelmän kantokyky säilyisi.

Jos tilanne vaatii, voivat rajoitukset kohdistua alueellisten rajoitusten lisäksi myös yksittäisiin ihmisryhmiin, kuten ikäihmisiin.

Jotta kovemmilta rajoituksilta vältyttäisiin, Ohisalo kehottaa noudattamaan viranomaisten neuvoja.

– Jos suomalaiset eivät voisi metsään mennä kävelylle, niin olisihan se vakava asia. Toivoisin, että ihmiset noudattaisi näitä neuvoja, ettei jouduta ottamaan kovempia keinoja käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat