Sisäministeri Maria Ohisalon some-uhkailijalle neljä kuukautta ehdollista ja sakkoja – puhui viesteissään ministerin "metsästämisestä"

1:18
Sisäministeri Maria Ohisaloa sosiaalisessa mediassa uhannut 30-vuotias mies tuomittiin neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen – MTV Uutiset Live kertasi tapauksen taustat.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä vaati 30-vuotiaalle miehelle puolen vuoden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena. Syytteiden mukaan mies muun muassa julkaisi lokakuussa Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko.

Lisäksi hän kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä paketin sisäministeriöön.

Ministeri piti uhkailuja poikkeuksellisina 

Ohisalo kertoi, että hän on politiikassa mukana ollessaan tottunut kritiikkiin ja runsaaseen palautteeseen. Ministerin mukaan uhkailijan viestintä oli kuitenkin sisällöltään poikkeuksellista, intensiivistä ja siinä puhuttiin Ohisalon "metsästämisestä".

Tilanne oli johtanut siihen, että Ohisalon turvallisuudentunne oli järkkynyt. Ministeri oli muun muassa pohtinut, tulisiko hänen järjestellä uudelleen vaalitapahtumia.

Ministerin mukaan miehen viestit ylittivät tietyn rajan, vaikka viestejä tuleekin poliitikolle tuhansia viikoittain.

Perusteli tekoaan katkeruudella

Vastaaja puolestaan kertoi olleensa viranomaisille katkera lapsuudenkokemuksiensa vuoksi. Hänen hätäänsä ei ollut aikanaan otettu todesta sosiaalitoimessa.

Hän päätti ryhtyä ihmisoikeusaktivistiksi, koska poliisi jättää rikoksia tutkimatta. Mies kertoi "vain haluavansa itselleen oikeutta" ja halusi kohdistaa ministerin huomion asioihin, joita hän piti tärkeinä.

Mies piti Instagram-kuvan julkaisua itsekin harkitsemattomana ja poisti sen saman päivän aikana. 

Mies myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla, mutta kiisti syyllistyneensä laittomaan uhkaukseen.

Sakkoja ja ehdollista

Käräjäoikeuden mukaan rikoksen laatu ja uhkausten vakavuus edellyttivät, että vastaajalle tuomitaan sakkojen lisäksi vankeusrangaistus.

Mies tuomittiin kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja poliisin tunnuskuvan oikeudettomasta käytöstä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Laittoman uhkauksen kohteena oli ministeri Ohisalo.

Kunnianloukkauksessa asianomistajana oli Helsingin poliisissa työskentelevä poliisimies, josta tuomittu levitteli verkossa perättömiä ja halventavia tietoja. Poliisi oli ollut kerran aiemmin tekemisissä vastaajan kanssa virkatehtävällä vuonna 2019.

Poliisin tunnuskuvan oikeudeton käyttö liittyi siihen, että mies oli laittanut hallinnoimansa sometilin profiilikuvaksi poliisin logon.

Mies joutuu korvaamaan ministerin oikeudenkäyntikuluja noin 2 500 euroa. Toiselle uhrille hän joutuu maksamaan 1 500 euroa kunnianloukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja