Maria Ohisalo kertoi uhkauksesta: "Ensimmäinen kerta, kun turvallisuuttani uhataan tällä tavalla – entä jos tämä ihminen päättää tulla metsästämään minua?"

2:41
Näin syyttäjä kommentoi tapausta ennen oikeudenkäyntiä.

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan tapausta, jossa sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) syytetään uhatun sosiaalisen median palvelu Instagramissa. Ohisalo kertoo olleensa aidosti huolestunut tulleista uhkauksista. Niissä viitataan pommi-iskuun ja puhuttiin metsästyksestä tähtäinkuvan kanssa.

Ohisalo kertoo, että huomasi Instagram-päivityksiään lukiessa kommentteja, joissa viitattiin pommi-iskuun. Ohisalo kertoo ilmoittaneensa kirjoituksista taholle, jonka tehtävänä oli hänen turvaamisensa sisäministerinä. Poliisi otti asian selvitykseen ja huomioon turvallisuustilanteen arvioimisessa.

Ohisalo myös esti tilin, koska koki, ettei hänen tarvitse työnsä vuoksi lukea tällaisia tekstejä.

"Entä jos tämä ihminen päättää tulla metsästämään minua?"

Myöhemmin mies julkaisi tilillään kuvan, jossa Ohisalon päälle oli piirretty tähtäinkuva ja jonka yhteydessä puhuttiin tämän "metsästyksestä". Tästä kuvasta oli tehty nettivinkki keskusrikospoliisiin, jota kautta tieto oli tullut myös sisäministerille. Häntä myös suositeltiin tekemään rikosilmoitus, jonka hän sitten tekikin.

– Tällaisessa työssä ja positiossa ottaa jatkuvasti vastaan kaikenlaista palautetta laidasta laitaan, Ohisalo kertoo oikeudessa videoyhteyden välityksellä.

Hänestä tähtäinkuvan julkaisussa ylitettiin soveliaan käytöksen raja. Tilanteeseen vaikutti sekin, että viestit olivat tulleet varsin intensiivisesti lyhyessä ajassa ja niissä toistuivat väkivaltateemat, mikä Ohisalon mukaan horjutti hänen turvallisuudentunnettaan. Hän kertoo pohtineensa, voiko elää arkeaan, harrastaa ja osallistua esimerkiksi vaalikampanjointiin tai ministerin tehtävään liittyviin yleisötilaisuuksiin samalla tavalla kuin aiemmin ilman turvallisuusriskejä. Hän ei ollut varma, voivatko puheet muuttua konkreettisiksi toimiksi.

– Entä jos tämä ihminen päättää tulla metsästämään minua vaikka johonkin tilaisuuteen, hän kertoo pohtineensa.

Uran ainoa näin vakava uhkaus

Ohisalo kertoo, että ei ole joutunut aiemmin juurikaan raportoimaan poliisille saamistaan viesteistä. Hän kertoo saavansa päivittäin satoja viestejä ja viikoittain tuhansia. Kaikkia viestejään hän ei ehdi lukea.

– Ensimmäinen kerta, kun näin konkreettisesti turvallisuuttani uhataan tällä tavalla, Ohisalo kertoo.

– Ei ole mitään perusteita, miksi ketään kohtaan tulisi suunnata tällaisia viestejä, oli sen taustalla mikä tahansa, hän toteaa.

Syyttäjä vaatii miehelle kuuden kuukauden vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen. Samassa yhteydessä käsiteltiin kaksi muuta miestä koskevaa rikossyytettä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja