Sipilä tylytti hallituksen toimia – valmis ennenaikaisiin vaaleihin

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvostelee kovasanaisesti Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen toimintaa puoluekokouksen toisena päivänä Turussa.

Sipilä luetteli puheessaan 11 kohtaa, joissa hallituksen tavoitteet eivät ole toteutuneet.

- Kataisen johtama haliltus on näyttönsä antanut. Yrityksen yhtiökokouksessa näiden hallituksen näyttöjen jälkeen toimitusjohtaja ei olisi saanut tili- ja vastuuvapautta. 

Sipilän mukaan Suomi on kadottanut kyvyn tehdä nopeasti päätöksiä ja toimia. Rima on myös asetettu liian matalalle. Sipilä vaatii päätöksiä pidemmistä työurista, työmarkkinoiden vaatimista uudistuksista ja julkisen talouden uudistuksista. 

- Julkisen talouden velkaantuminen on pysäytettävä ja talous tasapainotettava. Julkista sektoria ei voi enää paisuttaa eikä bruttoveroaste saa nousta. Näillä mittareilla katsottuna olemme kyseenalaisessa maailmanennätysluokassa. 

Keskusta tavoittelee 200 000 uutta työpaikkaa. Sipilän mukaan lisää työtä on löydettävissä biotaloudesta, metalliteollisuudesta, tietotekniikasta, matkailusta ja kaivannaisteollisuudesta. 

Sipilä: Turvallisuuspoliittinen keskustelu pinnallista

Keskustan puheenjohtajan mielestä turvallisuuspoliittinen keskustelu on pysynyt pinnallisena.

- Keskustan kielteisen Nato-kannan perusteluja on kyselty. Tai oikeastaan on kyselty, milloin muutatte kantanne oikeaksi.

Sipilän mukaan Pohjolan turvallisuuspäätöksiä ei saa tehdä tunnepohjalta tai lonkalta heittäen.

- Minulla itselläni ei ole asiassa mitään etukäteistabuja. Kannatan avointa keskustelua, mutta en hyväksy populistista vastakkainasettelua. Nato-keskustelu vaatii faktoja. Keskustelussa ei saa leimata nykyistä asetelmaa parhaana vaihtoehtona pitäviä taantumuksellisiksi voimiksi. 

Sipilä toisti puheessaan myös eilisen vaatimuksensa ennenaikaisista vaaleista, jos ensi viikon minihallitusneuvotteluista ei saada tuloksia Suomen suunnan muuttamisesta, työllisyydestä ja velkaantumisesta. 

- Tähän saakka tehdyillä toimilla suunta ei ole yrittänytkään kääntyä. Jos vastaus on vähänkään epäröivä, silloin on parempi pitää eduskuntavaalit jo syksyllä. Suomi on saatava nousuun. 

Keskusta aloittaa puoluejohdon valinnat iltapäivällä. Kokousväki pääsee äänestämään varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä. Tulokset ovat selvillä kello 18 mennessä. 

Uudelle kaudelle valittava Juha Sipilä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kommentoivat iltapäivällä myös kokoomuksen puheenjohtajavalintaa ja uutta pääministeriä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja