Pääministeri hämmentyi presidentin kritiikistä minihallituskriisin jälkeen – Sipilä-kirja valottaa perussuomalaisten hajoamisen jälkipyykkiä

Sipilä kommentoi hallituskriisin ratkeamista 4:11
Näin Sipilä kommentoi minihallituskriisin ratkeamista perussuomlaisten hajoamisen jälkeen.

Juha Sipilä hämmentyi presidentti Sauli Niinistön jälkikäteen esittämistä kommenteista, joiden mukaan pääministeri Sipilän olisi pitänyt jättää hallituksensa eronpyyntö perussuomalaisten puheenjohtajan vaihduttua, kertoo Risto Uimosen tuore kirja ”Tulos tai ulos”.

Sipilä perui suunnitelmansa jättää hallituksensa eronpyyntö presidentille kesällä 2017 sen jälkeen, kun Jussi Halla-ahon johtoon siirtyneistä perussuomalaisista irtautui joukko kansanedustajia, joiden kanssa hallitusyhteistyötä päätettiin jatkaa.

Tämän jälkeen presidentti Sauli Niinistö ilmaisi Kainuun Sanomissa ja MTV Uutisten haastattelussa SuomiAreenassa, että hänen mielestään Sipilän olisi pitänyt jättää hallituksensa eronpyyntö.

Kirjan mukaan Sipilä seurasi presidentin kommentointia hämmentyneenä, mutta ei puuttunut siihen julkisesti.

Sipilä yllättyi Niinistön kommenteista

Sipilä kertoo kirjassa soittaneensa autosta matkalla Kultarantaan presidentille, että erokirjettä ei olekaan tarvetta jättää, koska uuden eduskuntaryhmän perustamisesta on saatu lopullinen vahvistus.

– Niinistö totesi silloin ensi kerran, että hän oli ottanut selvää juridiikasta ja kysyi, olikohan se puoli täysin selvä. Hän mainitsi Sami Mannisen nimen oikeusministeriöstä ja kertoi Mannisen esittämästä duubiosta (epäilyksestä), kertoo Sipilä Uimosen kirjahaastattelussa.

Pääministeri Sipilä kertoo sanoneensa presidentille tarkistavansa asian heti ja että tilanne muuttuu, jos oikeusministeriöllä on epäilyksiä hallituksen jatkamisen perustuslaillisuudesta. Sipilä pyysi valtiosihteeri Paula Lehtomäkeä selvittämään asian.

– Lehtomäki soitti hetken perästä takaisin keskusteltuaan Sami Mannisen kanssa ja sanoi, ettei sellaista ongelmaa ole. Totesimme sen jälkeen yhdessä presidentin kanssa, ettei ollut mitään järkeä tavata Kultarannassa, kun en olisi jättänyt erokirjettä, kertoo Sipilä kirjassa.

Sipilä kertoo yllättyneensä Niinistön myöhemmistä kommenteista, koska ei saanut puheluiden aikana sellaista käsitystä, että presidentti olisi katsonut, että hallituksen pitää erota.

Lue myös:

    Uusimmat